La secretària segona de la Mesa del Parlament de Catalunya, Aurora Madaula, ha comparegut pocs minuts després que l'òrgan de govern de la cambra hagi retirat l'escó a la fins ara presidenta suspesa, Laura Borràs. Madaula ha criticat la resta de membres de la Mesa perquè la decisió "s'ha fet a partir d'una interlocutòria del Tribunal Suprem sense esperar cap requeriment de la Junta Electoral Central", contràriament al que s'havia fet amb l'exsecretari Pau Juvillà. La també vicepresidenta de Junts, que ha explicat durant l'atenció als mitjans que ha votat en contra de l'acord, ha volgut subratllar que, durant la reunió de l'òrgan rector, ha manifestat els seus dubtes sobre no haver esperat a aquest requeriment.

Aurora Madaula ha defensat que el grup parlamentari de Junts "no participa de la ingerència judicial al Parlament" i ha carregat contra ERC, el PSC i la CUP per "lesionar els drets" de Laura Borràs "per interessos partidistes". "Retirar un escó a un diputat sense sentència ferma és una vulneració de drets fonamentals i així ho he explicat i advertit a la Mesa, però ells han volgut seguir vulnerant i trepitjant aquests drets i la sobirania parlamentària", ha afirmat. Preguntada per si aquesta decisió afecta la negociació amb els partits independentistes per un front comú que es traduiria en un acord programàtic per a les eleccions del 23 de juliol, Madaula s'ha limitat a indicar que "quan es parla d'enfortir les institucions, l'independentisme i la democràcia, per enfortir-ho abans cal no lesionar".

Madaula atribueix la decisió sobre el futur de la presidència del Parlament a Laura Borràs

Amb la decisió de la Mesa, la presidència del Parlament queda vacant i el divendres 9 de juny ja hi ha convocat el ple per cobrir aquest buit que hi ha des d'aquest dijous. Aurora Madaula, molt propera al sector de Laura Borràs, ha sostingut que no tenien gens de pressa per celebrar aquest ple de substitució i que el que ara farà el partit és "informar la presidenta" de la situació que hi ha. "Sempre que hem hagut de substituir càrrecs, ha estat l'interessat qui ha fet la proposta. El que hem de fer és reunir-nos amb ella i saber com vol procedir amb aquest canvi", ha indicat. Aquest procediment l'ha estès a la decisió sobre si s'ha d'ocupar la vacant que també genera com a diputada. Per ordre de la llista, li correspondria assumir l'acta a Toni Castellà, portaveu nacional de Demòcrates.

Segons la secretària segona de la Mesa, només s'ha parlat en una reunió de Junts sobre què passaria amb la presidència del Parlament i ha dit que "es va acordar que no es parlaria de noms fins que hi hagués la retirada de l'escó". Amb tot, un bon gruix del partit és partidari de mantenir el lideratge d'una cambra que és la segona institució del país. En aquest context, tal com ja va explicar El Nacional.cat, l'alcaldessa en funcions de Vic i vicepresidenta de la formació, Anna Erra, és el nom que genera més consens i que la formació podria postular a la presidència del Parlament.