El president francès, Emmanuel Macron, ha proposat crear una "comunitat política europea" per associar-se amb països com Ucraïna, que comparteixen "valors" amb la UE, però per als quals no es preveu a curt termini una adhesió. Macron, a l'acte de cloenda de la Conferència sobre el Futur d'Europa, ha remarcat que cal "organitzar Europa des del punt de vista polític més enllà de la UE" i que aquesta proposta "permetria a les nacions europees democràtiques trobar un nou espai de cooperació política". Preguntada sobre la proposta, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha evitat valorar-la i s'ha limitat a dir que Ucraïna ja està "molt a prop" de la UE i que necessita inversions i reformes, per exemple, contra la corrupció.

Segons ha explicat el president francès, es tractaria d'una associació de països europeus per cooperar en qüestions de transport, seguretat, energia, inversions o infraestructures. "Unir-s'hi no prejutjaria cap adhesió a la UE", ha remarcat Macron, que ha estat dels líders europeus més clars a l'hora de tancar la porta en el curt termini a una entrada d'Ucraïna al club comunitari. "La Unió Europea té un nivell d'integració que és molt difícil integrar-los abans que passin diversos anys o dècades", ha subratllat.

El Consell de l'ONU es posiciona

El Consell de Seguretat de l'Organització de les Nacions Unides ha acordat per unanimitat la seva primera declaració oficial sobre la guerra a Ucraïna des que aquest conflicte va començar el febrer. Els quinze països que formen part d'aquest òrgan donen suport a les "tasques de mediació" del secretari general de l'ONU, António Guterres. El text, que va sorgir a iniciativa de Mèxic i Noruega, ha comptat també amb l'aprovació de Rússia. El document contempla la "profunda preocupació" per la situació que viu el país ucraïnès i s'insta els països de l'ONU a "recordar l'obligació que tenen de resoldre les seves disputes internacionals per vies pacífiques".

Per la seva banda, Guterres ha manifestat el seu agraïment al suport que se li ha donat per les tasques que està fent i, especialment, pel fet que "per primera vegada, el Consell de Seguretat ha parlat amb una veu en favor de la pau a Ucraïna". En aquest sentit, el màxim responsable de les Nacions Unides ha assegurat que seguirà esforçant-se en "salvar vides, reduir el patiment i trobar el camí per a la pau". Per la seva banda, en declaracions als mitjans, l'ambaixador de Mèxic, Juan Ramón de la Fuente, ha indicat que l'acord en el si del Consell "va en la bona direcció" i ha considerat "molt esperançador" que la diplomàcia "estigui fent-se el seu lloc" en aquest òrgan.

Pocs dies després que comencés la guerra, els Estats Units van promoure una resolució contundent contra Rússia per haver perpetrat aquesta invasió, però els russos van fer ús del seu poder de vet i van evitar que aquest text prosperés. En altres reunions que s'han celebrat des d'aleshores, també s'ha parlat del conflicte bèl·lic, però no s'havia assolit cap mena d'acord. Així doncs, en aquesta ocasió, sí que hi ha hagut consens entre els 15 estats. La llista de països membres al Consell de Seguretat de l'ONU la formen la Xina, França, Rússia, els Estats Units, el Regne Unit (que són membres permanents), mentre que els 10 restants no són permanents, i són Albània, Brasil, Emirats Àrabs Units, Gabon, Ghana, Índia, Irlanda, Kènia, Mèxic i Noruega.