Francesc Trillas, secretari d'economia i hisenda del PSC, i Òscar Guardingo, exsenador dels comuns, han orquestrat una macabra proposta per tancar els independentistes en guetos. Trillas ha estat qui ha col·locat la primera pedra, assegurant, a través de Twitter, que s'hauria de proporcionar "una mena de territori amish" a tots els independentistes o, en tot cas, un territori "com aquell barri àcrata de Copenhaguen (Christiania)" i, per no quedar-se curt, ha afegit que amb les "degudes precaucions" fins i tot "es podria promocionar turísticament".

Per acabar d'arrodonir aquesta barbaritat, Guardingo ha entrat en escena per proposar el lloc exacte i, tirant d'estereotips i generalitzacions, ha posat sobre la taula el poble de Cadaqués. Per què? Perquè, segons Guardingo, té dos avantatges, "molts ja hi tenen casa", referint-se als independentistes, i perquè només hi ha una carretera d'accés.

Davant d'aquest panorama vergonyós, molts polítics independentistes han carregat contra Trilla i Guardingo, un d'ells ha estat el president Carles Puigdemont, que ha estat d'allò més contundent. "Molt lamentable", ha escrit a les xarxes socials i ha afegit que des de l'estat espanyol hi ha qui s'omple "la boca dient que Espanya és una democràcia plena perquè 'permet' que hi hagi qui defensi la independència, però després proposen de tancar-nos en un gueto si votem independència". Per acabar ha recordat, irònicament, que els pactes de la Moncloa són molt prometedors.

En la mateixa línia que Puigdemont, qui també els ha criticat ha estat la diputada de JxCat Aurora Madaula, qui ha assegurat que Guardingo ha seguit "el joc macabre" d'aquells que volen apartar de la societat els independentistes, referint-se al tuit de Trillas. A més també s'ha preguntat si volen posar els independentistes en un gueto i marcar-los amb una estelada, com va fer el règim nazi amb les minories i ha sentenciat dient que el virus que els està afectant no és el coronavirus, sinó el de l'autoritarisme.

Un altre membre del Parlament, José Rodríguez, diputat per ERC, també ha afegit que el federalisme que defensen tant el PSC com els comuns, els està sortint "molt nazi". 

L'exdiputat al Parlament per JxSí i al Congrés pel PSC, Germà Bel, ha carregat contra Trillas dient que "la crisi del coronavirus comença a fer molt de mal", que els socialistes "ja comencen a parlar de guetos" per tancar independentistes i, per acabar, ha afegit que "se saben impunes".