"Miserables, talossos, tous, babositas, capgrossos"... Així llegides —o escoltades—, aquestes qualificacions de Federico Jiménez Losantos, si és que es poden anomenar així, podria semblar que van dirigides a l'independentisme, però... no. Així és com veu al govern de Mariano Rajoy, de qui considera que "si no et fas respectar, ningú no et respecta" i a qui emplaça a plantejar-se la celebració d'un referèndum, però no perquè els catalans puguin decidir sobre el seu futur, si no perquè els espanyols votin si sortir, o no, de la Unió Europea.

Lamentant-se que "és gravíssim tot el que està passant a Espanya i la falta de criteri per entendre'l", Losantos, com la resta de la premsa espanyola, plora al seu editorial d'Es La Mañana que la d'ahir és una "bufetada més de Bèlgica, més la de Suïssa, Alemanya i la d'Escòcia" o sigui que, a parer seu, a poc a poc, tots els països d'Europa es van posant en contra d'Espanya.

La pitjor, tanmateix, però, i sempre segons el seu punt de vista, és Alemanya, a qui defineix com "la gran traïdora, l'enemiga tradicional d'Europa" perquè "sempre volen manar, és un vici que té els alemanys, conquerir el món" i torna a citar al Führer perquè, subratlla, "no és només Hitler, és que són pesats".

A partir d'aquí, arriba el torn per a Bèlgica, de qui diu que, com Escòcia, "no són ni països", i subratlla que, a més, "Bèlgica no ha existit mai, mai no ha pintat res"; i després per a Espanya, de qui lamenta que "no fa res", així com de què només "ataca a Israel" i de què "aquesta és la brillant acció diplomàtica de Dastis, aquest cambrer de les FARC."

Un Brexit espanyol

Avui li toca rebre a Dastis —gairebé sempre dedica menyspreus a algun membre del govern del PP (sobretot al seu president)—. El titlla d'"un don nadie, un inútil, un Dastis de plastis" i li carrega les culpes a Mariano Rajoy perquè, es qüestiona, "com tindrem una política exterior decent si el president del Govern [espanyol] és el primer indecent que avui permetrà que es nomeni al nazi Torra".

"Si no et respectes a tu mateix, com et respectaran", ha insistit, al mateix temps que critica fort a Europa, a qui retreu que "si no hi ha confiança mútua", així com que "et refreguen que uns pinxos nazis tenen dret a governar".

De fet, segons el seu judici, això representa "un atac frontal a les estructures de l'Estat per part de quatre estats membre" i, precisament per això, insta Rajoy a celebrar un referèndum per sortir d'Europa, encara que insisteix en la idea que "els pitjors mamarratxos de la resta d'Europa són els de Madrid", però subratlla que "veurem si Europa es pot permetre que marxi Espanya".

Però el seu ressentiment amb el govern del PP continua vigent i torna a la càrrega per tancar l'editorial: "Amb aquestes escombraries morals que tenim en la Moncloa, què tindrem? El que aconseguim: vergonya, deshonor, bufetades...Es pot ser covard, covardíssim i després ja Rajoy", sentencia.