La batalla per assaltar la secretaria general del PSOE ha començat amb la presentació de la candidatura de l'exlehendakari basc, Patxi López, l'endemà del comitè federal d'aquest dissabte, que va fixar el 39è congrés de la formació per als dies 17 i 18 de juny. López fa ara el pas endavant per reconstruir la unitat d'un partit que torni a les seves essències i ofereixi un projecte "d'esquerra desacomplexada" que deixi de ser "l'analgèsic" del Partit Popular, situació que diu que només és culpa de la seva formació. Així mateix, ha advocat per oferir una solució per a Catalunya amb un PSC que participi de la tria del secretari general.

"Necessitem un PSOE exigent, que es diferenciï de la dreta", ha proclamat l'exdirigent basc durant l'acte que ha ofert aquest diumenge a Madrid per ratificar que seria candidat d'unes primàries que es preveuen al maig. López arribava acompanyat de la seva dona, Begoña Gil, el dia que ha anunciat una decisió que el podria enfrontar amb la presidenta andalusa Susana Díaz, que té totes les paperetes per presentar-se aviat a la batalla per la secretaria general. Però el basc no s'arronsa i assegura que "arribarà fins al final", motiu pel qual descarta pactes entre candidats.

Fonts properes a Pedro Sánchez diuen que no se senten vinculats a la candidatura de Patxi López

En aquest sentit, López no vol ser considerat com la via per "frenar les aspiracions de ningú", ni com l'hereu del sanchisme. Aquesta declaració fa referència a les veus que l'havien acusat de presentar-se per barrar la candidatura de l'exsecretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i assumir un programa similar al seu. El candidat in pectore ha afirmat que havia mantingut una "llarga conversa" amb ell, així com amb la resta de barons i exsecretaris generals –també Díaz– i diu que estarà encantat d'incloure no sols Sánchez en la seva llista, sinó "milers de militants". Però fonts presents a l'acte i del mateix entorn de l'exsecretari s'han desmarcat del nou candidat i diuen que no participaran en el projecte.

Ara bé, tampoc no anirà "contra ningú", en una al·lusió velada a Díaz. Fonts properes al candidat afirmen que l'expresident Felipe González accepta la bretxa que s'ha obert "amb normalitat", tot i que preferiria que la unió s'instaurés aviat. El que no està clar és si López preveu igualment presentar-se a les eleccions, com és habitual al PSOE. "Això ho decidiran els afiliats, perquè ara estic centrat en això altre", ha reblat. 

L'exlehendakari assegura que ell no permetria un pressupost de Rajoy amb 16.000 milions de retallades

L'autocrítica ha estat present en tot moment. López vol tornar als orígens de la socialdemocràcia, i abandonar "terceres vies que han fracassat", en una referència a les accions del seu partit en el passat, com ara modificar l'article 135 de la Constitució –amb acord del PP– per prioritzar el pagament dels interessos del deute, com demanava la Unió Europea. Aquesta acció no va tenir lloc quan ja existia Podemos, sinó molt abans, motiu pel qual ha fet una crida a deixar d'atribuir-ne les culpes als altres de la davallada electoral, sinó reconstruir un projecte que aposti per la socialdemocràcia "transformadora".

En aquesta línia, Patxi López ha lamentat la política de la gestora al llarg d'aquest temps, com la proximitat als populars i l'abstenció en la investidura de Mariano Rajoy. Ha recordat que ja en el seu moment va dir que no compartia la decisió, però la va obeir per disciplina de partit. Així i tot, el seu projecte va adreçat a esmenar determinades accions, i ha posat l'exemple de la derogació de la reforma laboral com una fita. En aquest sentit, a Rajoy li amenaça tempesta si s'imposa López, perquè aquest no acceptaria en cap cas uns pressupostos que impliquin retallar 16.000 milions d'euros.

López vol que el PSC voti també el secretari general del PSOE per oferir una solució conjunta a Catalunya

En el plànol territorial, assumeix de forma indirecta que els socialistes han deixat de seduir l'Espanya plurinacional: Galícia, Euskadi i Catalunya. Ha recordat que ell prové del País Basc, d'on va ser lehendakari, motiu pel qual advoca per oferir una solució als catalans "des de la centralitat" i "sense confrontació" com denuncia que ha fet l'actual Executiu. Sobre això es desmarca, quan afirma alt i clar que ell no vol que el PSC deixi de votar el secretari general del PSOE, punt que estava en discussió al llarg de les converses que la gestora manté amb el primer secretari Miquel Iceta per reconfigurar la seva relació orgànica.

López fa així un crit de guerra, perquè la setmana vinent començarà la seva gira a Portugalete, que és la seva ciutat, segons fonts properes al candidat. Però aquest crit també és de pau: no vol sanchismes, patxismes, ni susanismes. "Al PSOE no hi sobra ni hi falta ningú, no vull etiquetes, tots som socialistes i tampoc acceptaré la retòrica dels vencedors i els vençuts", ha proclamat davant una rosa dibuixada a la paret, amb un estil diferent, el seu: el de l'etern exlhendakari, expresident del Congrés i potser algun dia, exsecretari general.