El PSC fa mesos que es reivindica dins de l'univers socialista com la pedra angular per salvar les posicions enrocades entre la Generalitat i la Moncloa, entre Madrid i Barcelona. Aquest argument li serveix per legitimar-se en el procés de reformulació de la seva relació orgànica amb el PSOE, ara que Ferraz no descarta privar els catalans de l'elecció del secretari general del partit. Per aquest motiu, el primer secretari, Miquel Iceta, s'ha posicionat d’acord amb la gestora durant el comitè federal i ha reiterat la utilitat del PSC, a causa de la situació a Catalunya. 

"El Govern té previst celebrar un referèndum il·legal abans que s'acabi l'any. L’acordat és impossible, i l'altre és per la força, perquè tampoc és possible, o bé perquè no se celebra, o bé perquè és un simulacre tan inútil com la consulta del 9-N", ha indicat durant la seva intervenció en tancat. Iceta ha avisat els barons i altres membres de la formació socialista que, en aquest context, l'única solució "probable" és la convocatòria d'unes noves eleccions. Per això, ha llançat un missatge ocult sobre que són la peça d'unió entre els dos fronts. 

"Els dos governs feia cinc anys que no parlaven. Ara han començat a parlar, entre altres coses, per la gran insistència del PSC i del PSOE. Però amb parlar no n’hi ha prou: cal arribar a acords. I lamentablement avui hi ha pocs ponts entre posicions tan distants, una que vol trencar i els altres que desitjarien no canviar res", ha exposat, atribuint-se els mèrits del desgel amb la Moncloa. Això passa després que l'ex-secretari general Pedro Sánchez fos el primer a posar un cordó sanitari en les negociacions de govern amb ERC i el PDeCAT, tot i que a La Sexta va canviar de parer més tard.

La qüestió és que els socialistes catalans pengen d'un fil en la permanència als òrgans de direcció del PSOE, després de desacatar l'abstenció durant la investidura del president Mariano Rajoy. A aquest fet s'hi va sumar la reivindicació de la plurinacionalitat, la defensa de Catalunya com a "nació" i l'intent frustrat d'advocar per la via canadenca per al referèndum. Per això, a Ferraz van considerar que calia revisar el protocol d'unitat del 1978 per assolir una relació "simètrica" amb el PSC, que ja s'ha desmarcat en diversos cops en temes relatius al dret a decidir.

Dins d'aquest marc, es preveia que els catalans no triessin el secretari general, però sí el candidat a les eleccions –perquè els representa a tots–. Aquí és on Iceta ha assegurat que no s'entendria que al PSC no el deixessin votar si és que es pretén unir els llaços amb Catalunya. La qüestió és que el primer secretari solia estar d’acord amb Sánchez, però ara ja promet "neutralitat" a Díaz, com va fer en una trobada que van mantenir a Sevilla. La mateixa neutralitat d'aquest dissabte, quan ha assumit la data del congrés per als dies 17 i 18 de juny sense esmenescom volen els susanistes.