Els socialistes l'assenyalen com la candidata amb més números per liderar-los de cara al 39è congrés del partit, però ella es manté sempre allunyada d'oferir titulars que corroborin les seves aspiracions de deixar Sevilla per ser la següent secretària general del PSOE. En aquest context, l'alerta va saltar després que es fes públic que la presidenta andalusa, Susana Díaz, visitaria la setmana vinent Castella i Lleó per trobar-se amb grups de militants. El gest va ser interpretat com el tret de sortida de la seva gira, tot i que Díaz ha negat que això sigui així en l'actualitat.

"Hi aniré sempre, sempre que em convidin, és una responsabilitat de tots els companys del PSOE. Quan d'altres et truquen i et diuen que hi vagis, que hi col·laboris i que els ajudis, ho fas. No cal donar-hi més voltes", s'ha defensat l'andalusa, en un descans del comitè federal que el PSOE celebrava aquest dissabte a Ferraz. I quan se li ha preguntat sobre si tenia intenció de postular-se en algun moment, la líder andalusa ha repetit unes declaracions que ja són habituals en ella: "Estaré allà on em posin els militants i companys, però ara toca parlar de projecte", ha conclòs.

Segons fonts properes a Díaz, que Sánchez es presenti o no és "irrellevant" per decidir la seva candidatura

Però que no estigui ja en gira ara, no vol dir que no pugui començar en qualsevol moment i, segons fonts socialistes, es preveu que sigui més aviat que tard. A més, s'espera "competició", segons fonts pròximes a la líder andalusa, i "diversos candidats", entre els quals es podria trobar l'ex-secretari general Pedro Sánchez o l'exlehendakari basc Patxi López. La desunió podria amenaçar de nou, i a la pregunta sobre si es preveu crear una candidatura de consens, Díaz ha sortit al pas explicant que el PSOE era el partit amb "més democràcia interna". 

Sobre el que facin d'altres, fonts del cercle de confiança de la presidenta andalusa afirmen que resultarà "irrellevant" i que no l'afectarà per al seu veredicte sobre postular-se com a secretària general. D'aquesta manera, i tenint en compte els fets i les frases inconcretes, tot apunta que Susana Díaz finalment deixarà d'orquestrar cops interns o manegar els fils del partit des de l'ombra. Un savoir faire que havia anat intensificant en els darrers temps, des que Sánchez li va dir aquella frase que expliquen que no li va agradar gens:: "Tu a San Telmo (Sevilla), i jo a la Moncloa".