L'exvicepresident de Convergència i Unió (CIU) i exvicepresident del Congrés dels Diputats, Josep López de Lerma, ha demanat aquest dimarts al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, que intervingui per frenar la "bogeria que ha nascut a Catalunya", referent a la possible declaració de la República catalana. Tot i això, López de Lerma ha dit que "entén i respecta la seva prudència", però ha insistit que "l'Estat ha d'intervenir" encara que es produeixin "imatges que no agradaran", ja que s'ha creat una "divisió molt gran entre els catalans". "També hi va haver imatges que no van agradar durant l'1-O, que a mi no em van agradar, per exemple, la passivitat dels Mossos d'Esquadra", ha reconegut.

L'exconvergent també ha tingut paraules per al president Puigdemont, a qui ha descrit com "un home molt tossut", que segons ell, està "sotmès a un grup antisistema com és la CUP" i a "una pressió altíssima" pels "antisistemes" com també per l'ANC i Òmnium. "Amb aquesta pressió, com surts del Parlament sense declarar la independència?", ha afegit. 

López de Lerma s'ha erigit com un "catalanista" i no com un "nacionalista" i ha argumentat que pertany al "corrent central del catalanisme històric que vol més autogovern a Catalunya".