La defensa de Lluís Puig ha recorregut la interlocutòria de processament que va dictar la setmana passada el magistrat del Tribunal Suprem (TS) Pablo Llarena, demanant que li retiri el delicte de malversació. L'advocat de Puig, Miquel Sàmper, ha presentat un recurs on ha argumentat que la sentència del Tribunal Suprem sobre l’1-O va decretar que, tot i que va existir una relació entre la Generalitat i Unipost, no es va arribar a produir cap transacció econòmica. "Tots els fets que portin causa de la contractació d'Unipost per part de la Generalitat han de ser eliminats de l'esmentada interlocutòria de processament", ha defensat. En l'escrit, també ha subratllat que ha quedat demostrat que el Departament de Cultura, liderat per Puig, no va tenir cap despesa relacionada amb la celebració de l'1-O. "No hi va haver cap encàrrec, ni cap expedient de despesa o de pagament, ni pressupostari ni extrapressupostari, relacionat amb el referèndum de l'1 d'octubre de 2017", ha detallat. 

L'advocat de l'exconseller de Cultura ha assenyalat que després de la reforma del Codi Penal tampoc es donen les dues condicions per a la tipificació del delicte de malversació. En aquest sentit, defensen que no hi va haver ànim de lucre, ni diners desviats utilitzats per a usos particulars i aliens a la funció pública.

Què diu la nova resolució de Llarena?

El magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena va dictar la setmana passada una nova interlocutòria de processament per Lluís Puig, després de revisar el seu cas per la reforma del Codi Penal, la qual va eliminar el delicte de sedició i va modificar el de malversació. La nova resolució de Llarena, però, continua processant Puig per malversació i per desobediència.

Davant d'això, la defensa de l'exconseller de Cultura ha sol·licitat que se li retiri el primer delicte, utilitzant la sentència del Suprem sobre el procés. "El judici interpretatiu sobre la relació entre Unipost i la Generalitat ja està fet, i el mateix és inamovible des de l’òptica jurídica. Cap sentència pot dir una cosa diferent de la que ja s’ha dit en la sentència 459/2019 del Tribunal Suprem", sosté la defensa de Puig. Segons ha argumentat, que el condemnessin per malversació "generaria un precedent mai vist al sistema judicial, i un embolic que segur que el mateix Tribunal Suprem no permetrà". En el recurs presentat, a més a més, citen dos certificats que confirmen que el Departament de Cultura no va destinar ni un euro a l'1-O: un document de la interventora general de la Generalitat i un altre de la secretària general de la conselleria el 2018.