Des d'aquest dimarts, el focus quedarà ancorat a la sala del Suprem. La imatge de més de mig govern de la Generalitat assegut al banc dels acusats ha creuat fronteres. I a més 1.500 quilòmetres de distància, hi havia qui ho vivia amb especial emotivitat.

És el cas dels membres del Govern a l'exili. En declaracions a El Nacional, qui va ser conseller de Cultura del govern Puigdemont, Lluís Puig, ha narrat les sensacions que li han recorregut el cos en veure els seus antics companys. 

comin i puig mani bxl

"Sabíem que veuríem aquestes imatges, i ens havíem estat mentalitzant, però per molt que ens haguéssim preparat, veure aquella imatge afecta i dol", explica Puig. I confessa com en aquell instant "se'ns han remogut les entranyes i la consciència", perquè "ens ha fet reviure tot el que ens han manllevat". Al llarg d'aquests quinze mesos, empresonats i exiliats han mantingut "una comunicació emotiva, enviant força i coratge", a través de cartes i d'intermediaris. 

mani bxl

Lluis Puig s'expressava així en una conversa amb aquest diari, hores després que ell, Toni Comín i Meritxell Serret encapçalessin a Brussel·les una concentració de protesta contra el judici. Ha tingut lloc a les portes de la Comissió Europea. Des d'allà, els exconsellers han posat de manifest que "a Europa ningú no entén que s'estigui resolent un problema polític en un tribunal que demana més de 300 anys de presó, Espanya té un problema mundial". Al capdavant, una pancarta, que resava -en anglès- que l'autodeterminació és un dret i no un delicte. Tots ells han denunciat que des d'avui "s'està jutjant a més de dos milions de persones", les que van participar a l'1-O. 

estelada mani bxl

Concentracions arreu del món

L'ANC ha dut les mobilitzacions contra el judici per l'1-O més enllà de la frontera catalana. La de la capital europea ha estat una de les més vistoses, però n'hi ha hagut i n'hi haurà més, al llarg del dia i de la setmana. 

L'onada de protestes va començar diumenge a París, ha passat al matí per Brussel·les i seguirà aquesta tarda i vespre per Washington, Londres, Luxemburg, Basilea, Edimburg, Aberdeen, Manchester, Buenos Aires i Roma. També hi haurà marxes a les capitals basques i a Andorra. Al mapa interactiu podeu consultar les ubicacions i horaris de cadascuna de les protestes.