Trobada d'alt nivell. Els presidents de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Lluís Llach, i d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, s'han reunit aquest dilluns per encetar la nova etapa que s'albira entre les dues principals organitzacions socials del món independentista. Tot plegat, després que Llach rellevés fa uns dies Dolors Feliu al capdavant de l'ANC, de manera que aquesta es converteix en la primera trobada de tu-a-tu entre els dos líders. En aquest context, han aprofitat l'ocasió per abordar la situació política actual, així com els principals objectius que comparteixen i possibles vies coincidents de col·laboració d'ara endavant. Han estat acompanyats per les vicepresidentes de l'ANC, Nohemí Zafra, i Òmnium, Marina Gay.

Llach va ser elegit president l'1 de juny, després que l'anterior cap de setmana s'hagués bloquejat el seu nomenament malgrat reiterats intents. Després d'aconseguir la presidència, va rebre un ampli suport de tot l'independentisme. Un dels que va felicitar Lluís Llach va ser, precisament, Xavier Antich, que va remarcar que el moment actual "ens obliga a reforçar totes les estructures de la societat civil en el camí cap a l'alliberament nacional". "En l'objectiu comú, des d'Òmnium sempre hi serem", va remarcar a través de Twitter.

Una jornada rellevant

La reunió no ha tingut lloc en un dia irrellevant, sinó que tot el contrari. Precisament aquest dilluns s'han fet sentir les reverberacions de la jornada electoral d'ahir, en uns comicis europeus que van deixar Junts com a segona força i ERC com a quarta, això sí, tots dos amb uns resultats força ajustats i molt lluny del PSC. Les dues formacions independentistes, de fet, van deixar escapar gairebé 1 milió de vots, un retrocés important i que arriba després d'unes eleccions catalanes celebrades el 12 de maig que també van evidenciar la pèrdua de mobilització de l'electorat.

La jornada d'avui també ha estat marcada, d'altra banda, per una cita important al Parlament de Catalunya, on els grups de la cambra han hagut d'elegir nou president. Després d'una incertesa màxima fins al darrer moment, Junts, ERC i la CUP s'han posat d'acord finalment per triar l'exconseller Josep Rull per a aquesta posició, en substitució d'Anna Erra. Després que en els darrers temps l'independentisme no hagi sabut posar-se d'acord en nombroses ocasions, aquest cop hi ha hagut una entesa per imposar la seva al Parlament, malgrat només comptar amb 59 vots a favor, lluny de la majoria absoluta.