El nucli dur del consell assessor que ha de donar peu al Fòrum Constituent s'ha reunit aquest divendres a la Generalitat per ultimar el projecte. La previsió és que el decret de creació s'aprovi dimarts vinent a la reunió de Govern i que el president, Quim Torra, proposi el nom de Lluís Llach al capdavant de la iniciativa, segons ha sabut El Nacional.

El cantautor i exdiputat ha encapçalat la reunió que s'ha celebrat aquest matí al Palau de la Generalitat i que ha dibuixat amb precisió les funcions i cobertura legal del projecte. La previsió és que els treballs del consell assessor s'aboquin en el Fòrum, on es debatran. De les conclusions podria sortir la recomanació que s'elabori el text constitucional. És a dir, que ni el Consell ni el Fòrum s'encarregaran de la redacció de la Constitució sinó de les línies del procés de debat previ.

Un dels objectius fonamentals era garantir la transversalitat i pluralitat del Consell, per la qual cosa l'elecció del president era un tema clau que s'assegura amb Llach, designat per Torra i proper alhora a la CUP i ERC, però també al president Carles Puigdemont. Entre els noms que apareixen per formar part del Consell hi ha la periodista i advocada Beatriz Talegón i l'exdiputat dels comuns Albano-Dante Fachin.

La constitució de fòrums de debat queda emparada per la llei de participació ciutadana. De fet, l'elaboració del decret, per blindar al màxim la seva creació, ha estat un dels temes de més preocupació dels impulsors. 

Torra havia anunciat durant el debat de política general la posada en marxa del Fòrum per abans del 15 d’octubre, amb delegacions a totes les vegueries, per fer un debat “a fons” i amb col·laboració dels ciutadans que hi vulguin participar, a l’estil del Congrés de Cultura Catalana que es va celebrar fa 40 anys.

La previsió era haver-lo aprovat dimarts passat però es va decidir posposar l'anunci fins dimarts vinent arran de la commemoració d'un any d'empresonament del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, i l'expresident de l'ANC, Jordi Sànchez.