La polèmica pels continguts dels llibres de text escolars no és nova. De fet, l'any 2014 les alarmes van saltar quan un llibre de text per a nens d'Andalusia va tergiversar l'execució de Federico García Lorca i la mort a l'exili d'Antonio Machado. Aleshores, però, no hi va haver investigació de l'Estat. Això sí, l'editorial Anaya, redactora d'aquells llibres, va fer-los retirar de tots els centres educatius a causa de la polèmica. 

Ara, però, l'Estat investigarà els llibres de text de l'educació catalana per comprovar si es vulnera la normativa vigent i el currículum, després de la denúncia del sindicat de professors AMES sobre "falta de rigor" en alguns continguts d'història. Una investigació que tant el Govern com els editors dels llibres de textos no han dubtat a criticar. Des de la Conselleria d'Ensenyament han titllat la mesura per estar "descontextualitzada" i feta amb "malícia" per raons ideològiques i polítiques.

El llibre andalús, però, sí que tergiversaven la història. Es tracta d'uns quaderns de Llengua castellana de Primer de Primària, que relataven que Federico García Lorca havia mort "prop del seu poble durant la guerra d'Espanya" i que Antonio Machado "se n'havia anat a viure a França amb la seva família". L'editorial va ser acusada de blanquejar la Guerra Civil, en no dir que el dramaturg va ser afusellat l'any 1936, quan va esclatar la Guerra, ni tampoc els motius pels quals el poeta sevillà va haver d'exiliar-se.

Tot i això, el llibre va ser editat l'any 2011 i va estar circulant durant dos cursos sencers per diversos centres educatius d'Andalusia i d'altres punts d'Espanya. L'editorial Anaya va retirar-lo quan la polèmica va esclatar a Twitter per "evitar qualsevol malentès", segons van explicar els mateixos editors. Els responsables dels llibres van acceptar que l'explicació no donava massa detalls, però van al·legar que era "funció del professor voler o no ampliar-la". 

En aquella ocasió, ni l'Estat ni la Junta d'Andalusia van obrir cap investigació sobre el tema.