L'empresari i psicopedagog Daniel Gabarró, que acaba de publicar el primer llibre per ajudar a gestionar les emocions provocades pel malestar polític, creu que "el desconcert, la impotència i la incertesa" política a Catalunya afecta per igual a independentistes i constitucionalistes.

En una entrevista amb Efe, Gabarró ha explicat que el seu llibre ‘Temps difícils, accions sàvies' (Boira Editorial) va néixer com a conseqüència del "sofriment social" generat a Catalunya en els últims mesos i per "l'estat actual d'incertesa", però també és aplicable "a totes les situacions polítiques que existeixen" ja que "la gestió de la política és dura a tot arreu".

Centrant-se en el conflicte català, l'autor, llicenciat en Humanitats, assegura que "els ciutadans tenen un sentiment de desconcert, d'impotència, de preguntar-se com arribarem al diàleg" i creu que és "un error" fer una distinció entre independentistes i no independentistes quan es parla de com els ha afectat, "ja que els ha afectat a tots per igual".

Estat de crispació

Segons Gabarró, "quan hi ha un estat de crispació alt a nivell polític i social, com l'actual, aquest malestar té un resultat visible el dia a dia: situacions d'estrès, crisi d'ansietat, discussions entre amics i familiars i nombroses visites a l'ambulatori".

Preguntat per si considera que els polítics són conscients del sofriment dels ciutadans, Gabarró respon: "hi ha alguns polítics que sí que són conscients d'aquesta problemàtica, però hi ha altres que, segons que sembla, no usen tant la política per ajudar sinó per ajudar-se, pel que són un obstacle".

Gabarró, que va ser professor de la Universitat Ramon Llull, afirma que el motiu pel qual hi ha tant d'interès i preocupació per la qüestió catalana és a causa de que "és la primera vegada que ens adonem que la política no ens ha d'influir emocionalment i ni hauria de trencar la nostra pau interior ni les nostres relacions, i el fet d'adonar-nos que això no és així fa que ens preguntem sobre com podem actuar".

En el llibre, el psicopedagog aborda aspectes com si un ha d'implicar-se o no en les qüestions socials, com actuar "de forma sàvia" en aquestes situacions, i de com recuperar la calma i "incrementar l'energia vital", entre d'altres assumptes.

Eines d’acció

L'autor proposa "dos grans blocs d'eines d'acció" per gestionar les emocions de l'actual situació política.

La primera se centra en "mirar la realitat per poder comprendre-la sense intentar portar-li la contrària, és a dir, aportar el màxim sabent que un influeix en el resultat però no el determina" i la segona, més pràctica, "respirar, donar-se temps de silenci i entendre que les persones estan per damunt de les idees".

En la situació política actual, "cal incrementar les hores de son i seguir una dieta informativa sana", recomana l'autor.

Per a Gabarró, és molt important conèixer en quina realitat és possible actuar i no confondre-la amb els desitjos personals perquè la frustració de no obtenir el que es desitja "produeixi infelicitat en les persones".

En aquest sentit, posa com a exemple: "la igualtat de la dona encara no és total, però això no ha d'impedir que les dones siguin felices".

L'autor va portar a terme el mes d'octubre passat un taller, al qual van assistir més de 500 persones, per parlar precisament d'aquesta problemàtica i que "va provocar un gran interès als assistents", pel que va decidir recollir en el llibre moltes de les preguntes que allà es van formular, entre elles "com explicar la situació política als nens i joves" o "com pair les 'fakenews' i la manipulació informativa".

El llibre, publicat en català i en castellà, també pot descarregar-se de forma gratuïta en format PDF des de la pàgina web de l'autor, amb l'objectiu que arribi "al màxim de persones". També ha preparat una versió especial per a Llatinoamèrica, "adaptant els exemples a cada cas".