Sorgeixen dificultats en la implementació ràpida del català i la resta de llengües cooficials al Congrés dels Diputats, de manera que potser cap reforma en aquest sentit podria aplicar-se en el debat d'investidura d'Alberto Núñez Feijóo, com els seus impulsors pretenien. Els serveis jurídics de la cambra consideren “molt difícil, si no impossible”, aplicar “de forma immediata o a curt termini” la reforma del reglament que van registrar el PSOE, Sumar, ERC, Bildu, PNB i BNG per permetre l’ús generalitzat de les llengües cooficials en els debats i iniciatives parlamentàries. Els lletrats avisen que la seva implementació obligaria a “replantejar els procediments” tal com estan concebuts en l’actualitat. Aquesta és l’explicació que els lletrats donen en una nota a la qual ha tingut accés l’agència Europa Press. Aquesta nota dels lletrats arriba després que Francina Armengol complís dimecres passat amb l'exigència de Junts per Catalunya per fer-la presidenta del Congrés dels Diputats: normalitzar l'ús del català a les Corts espanyoles. 

Els lletrats han admès a tràmit la proposta de reforma i no posen impediments al fet que es debati en tramitació directa i en lectura única, de manera que es pugui aprovar de forma exprés al ple, sense passar per la comissió del reglament, que encara no s’ha constituït. Ara bé, segons els serveis jurídics, l’aplicació pràctica podria tardar més temps.

La mesa del Congrés torna a tractar la qüestió aquest dimecres

L’avís dels lletrats consta en una nota dels serveis jurídics per informar sobre aquesta iniciativa que té previst qualificar aquest dimecres a la mesa de la cambra. En aquest òrgan, el PSOE i Sumar tenen majoria. El PP, que també està representat en aquest òrgan de govern de la cambra, s’oposa a la iniciativa.

Els lletrats es mostren favorables a admetre a tràmit la reforma i no hi posen entrebancs, però refreden les intencions que la seva aplicació pugui ser immediata. La idea d’aquells que defensen la reforma és que s’aprovi en una sessió plenària la setmana que ve perquè pugui estrenar-se en el debat d’investidura del candidat del PP, Alberto Núñez Feijóo, els dies 26 i 27 de setembre.

Dificultats de l'aplicació immediata

Tot i avalar la tramitació, els lletrats apunten les dificultats de la seva aplicació. Els serveis jurídics asseguren que “reconeix als diputats un dret general a fer servir sense limitacions i en tots els àmbits de l’activitat parlamentària les mencionades llengües i estableix la possibilitat del seu ús exclusiu, al marge del castellà”. Ara bé, subratllen que això “resulta de molt difícil, si no impossible aplicació en els seus termes, almenys de forma immediata o a curt termini”.

“I això perquè la reforma plantejada afecta de manera integral tots els procediments, així com tots els terminis reglamentaris i, a més a més, tot el funcionament del Congrés”, diuen els lletrats, que arriben a dir que, “en garantia de la seguretat jurídica i del ‘ius in officim’, seria necessari replantejar tots els procediments parlamentaris, tal com els mateixos estan actualment configurats”.

Els lletrats apunten que el reconeixement de l’ús exclusiu de les llengües cooficials diferents del castellà “precisa inexcusablement” de mecanismes de traducció i interpretació en aquesta llengua. “Des del mateix moment que es permeti fer servir les altres llengües serà necessari assegurar, per un costat, la comprensió del debat i l’objecte d'aquest, i per un altre, dotar de validesa jurídica plena i ‘erga omnes’ a les iniciatives sobre les quals es discuteix i que, eventualment, resultin aprovades i, més àmpliament, a tots els documents, qualsevol quina sigui la seva naturalesa, que hagin de ser tramitats a la cambra”, especifica la nota dels lletrats.