Nou capítol en el serial dels pressupostos de l’Estat. Els lletrats del Congrés han avalat que l’esmena de Junts que creava un fons covid extraordinari per valor de 9.300 milions d’euros, dels quals 1.600 anirien a Catalunya. En el seu informe, els serveis jurídics de la cambra admeten l’error tècnic al·legat pel Ministeri d’Hisenda per a intentar revertir-ho. No obstant això, també assenyalen que l’esmena s’ha votat i, per tant, forma part del dictamen. Per tant, l’única possibilitat que tenen ara és la presentació d’una esmena alternativa que es voti al ple la setmana que ve. Fonts del govern espanyol insisteixen que aquesta partida no es pot executar.

En primer lloc, els serveis jurídics assenyalen l’error, que no es va subsanar en el període establert. Hi havia dos “defectes”. En primer lloc, que el crèdit que es donava d’alta era superior al crèdit que es donava de baixa. En segon lloc, que l’esmena “identificava de mode incorrecte el servei que gestiona el programa 941O”. Però aquests errors no van ser advertits ni subsanats per cap de les parts i va ser aprovada amb per 19 vots a favor i 18 en contra (PSOE, Podemos i PNB).

D’aquesta manera, conclouen els lletrats, “ha de tenir-se en compte que l’esmena ha estat votada i incorporada al dictamen de la comissió, de manera que l’única manera de restaurar el crèdit i tornar a la situació anterior és l’establerta en el reglament de la cambra”. En aquest sentit, insisteix l’informe que, malgrat els defectes al·legats, “el contingut de la mateixa forma part ja del dictamen”.

 

Després d’analitzar totes les possibilitats, l’informe dels lletrats conclou que “l’única possibilitat” de revertir l’esmena és la presentació d’un vot particular per part dels grups que hi van votar en contra, que és una mena d’esmena que s’hauria de votar la setmana que ve al ple de la cambra.

Des del Ministeri d’Hisenda admeten que encara no han determinat com actuaran a partir d’ara. No obstant això, les fonts consultades per ElNacional.cat insisteixen que, tal com està plantejat, el fons covid de Junts “no es pot executar”.

Aquest fons covid una petició dels grups independentistes, i que també va comptar amb el vot favorable d'ERC. En les converses prèvies al debat a la totalitat dels pressupostos, Junts per Catalunya va plantejar cinc condicions per a no bloquejar la tramitació dels comptes: mantenir els fons covid a les comunitats autònomes, una gestió territorialitzada dels fons europeus de recuperació, mecanismes per garantir el compliment de les inversions, el blindatge del català a la llei audiovisual estatal i el traspàs de Rodalies. Finalment, però, van acabar presentant esmena a la totalitat davant la manca d'avenços.