Joaquín Urias, professor de Dret Constitucional i exlletrat del Tribunal Constitucional (TC), ha estat entrevistat a RAC1 arran del suposat error del diputat del PP, Alberto Casero, en la votació telemàtica de la nova llei de reforma laboral. Des del Partit Popular, argumenten que s'ha produït un "error informàtic" en el sistema de votació telemàtic i demanen repetir la votació. Ara bé, és possible no validar un vot que ja ha estat emès i repetir la votació? Tindria recorregut una investigació del cas? Aquestes i d'altres preguntes són les que ha respost l'exlletrat del Tribunal Constitucional Joaquín Urias.

A pesar de l'intent del partit de Pablo Casado de revertir l'aprovació de la nova reforma laboral, l'exlletrat del Tribunal Constitucional ho té molt clar: "El vot no es pot rectificar. El que fa el PP és invocar les garanties per canviar el vot. I això és un disbarat jurídic. Les garanties funcionen per si s'ha votat algú altre". El Partit Popular al·lega una fallida informàtica com a causant de l'errada del diputat popular Alberto Casero, però Urias no creu que el parer dels populars tingui recorregut judicial. "El jutge haurà d'investigar si hi ha un delicte informàtic, encara que dubto que això tiri endavant, perquè no hi ha delicte informàtic. Podria haver una errada, però no delicte. Això és només fer soroll mediàtic, i poc més", afirma.

Sobre el recurs d'inconstitucionalitat que ha presentat el PP al Tribunal Constitucional en contra de la votació, Urias ha assenyalat que "amb l'argumentació jurídica habitual, hauria de tenir molt poc recorregut". Segons l'acadèmic, si s'hagués produït una errada tècnica, s'hauria de repetir la votació. "Si l'errada és humana, no hi ha canvi possible", ha afirmat. El docent de la Universitat de Sevilla ha explicat que, respecte als protocols de votació, a tots els parlaments del món el sistema funciona de la mateixa manera. "Un cop el diputat ha expressat el seu vot, ja no hi ha marxa enrere", ha indicat. No obstant això, Urias ha aclarit que el PP utilitza les escletxes legals que pot ocasionar el vot telemàtic per reclamar una segona votació  "Quan el vot és telemàtic, el problema és de temps. I aquí és on s'acull el PP", ha comentat. 

El PP carrega contra Batet

El PP també ha acusat la presidenta de la Mesa del Congrés, Meritxell Batet, de "prevaricació" en impedir que Alberto Casero votés presencialment una vegada es va adonar del seu error de vot telemàtic. "Prevaricació és quan algú incompleix la llei sabent que ho està fent. El reglament diu que cal dirigir-se a la Mesa, que no s'ha fet. El que ha fet la presidenta de la Mesa és adequat", ha detallat Joaquín Urias.

Compra de vots?

Finalment, pel que fa a l'especulació en relació amb la "compra de vots" dels dos diputats d'Unió del Poble Navarrès que, a última hora, van canviar el sentit del vot pel "no", Urias ha reconegut que demostrar que algú ha tret rèdit de canviar el sentit del seu vot és una tasca molt complicada perquè "no és una resolució administrativa". "Seria més un problema polític", ha declarat.