La votació de la reforma laboral al Congrés dels Diputats arriba als tribunals. El Jutjat d’Instrucció Número 47 de Madrid ha obert diligències per investigar si hi va haver un delicte informàtic durant aquesta votació, després que el diputat del PP Alberto Casero votés en contra del que havien de votar els parlamentaris de la seva formació. Es tracta d’un possible error humà que va permetre que la reforma laboral s’aprovés, després que dos diputats d’UPN trenquessin la disciplina de vot del seu partit per votar en contra de la seva aprovació. Casero argumenta encara ara que el seu error es va produir per problemes tècnics. Tanmateix, aquesta possibilitat no sembla que sigui gaire possible, ja que sí que va poder votar amb normalitat a la resta de preguntes que es van fer als diputats durant el Ple de la cambra baixa.

Aquest divendres, doncs, l’agència Europa Press ha informat que el magistrat instructor d’aquesta causa explica en la interlocutòria que la decisió l'ha pres a instàncies d’un particular que ha sol·licitat a la Guàrdia Civil que requisés l’ordinador amb el qual va votar el diputat popular, que s’ha convertit en un dels protagonistes del Congrés en les darreres hores. Per altra banda, el denunciant també hauria sol·licitat a la Guàrdia Civil que accedeixi al Congrés dels Diputats per “procedir a l’anàlisi de terminals i sistemes necessaris”. El jutge Adolfo Carretero ha considerat, per tant, que encara no hi ha motius suficients per tirar endavant una entrada a la cambra baixa d’aquest tipus. Ara bé, no ha descartat que aquesta acció sí que s’hagi de tirar endavant, depenent de com avanci la investigació que ara ha posat en marxa el jutge. Dit això, el magistrat també ha traslladat aquestes actuacions al Ministeri Fiscal amb la intenció que presenti informe al respecte.

El magistrat ha aclarit que, per a què la Guàrdia Civil es personi al domicili d'Alberto Casero i examini terminals i sistemes, "es precisa autorització" del diputat del PP, fet que no consta, o bé una interlocutòria d'entrada i registre judicial "basada en indicis clars de delicte i no en simples sospites, com les que consten a la denúncia presentada". Per fer aquest procediment al Congrés dels Diputats, també es requereix l'autorització de Meritxell Batet, presidenta de l'hemicicle, segons disposa l'article 548 de la Llei d'Enjudiciament Criminal, que tampoc "consta" en aquests moments. D'aquesta forma, el jutge també ha justificat que "no hi ha urgència per a la pràctica d'aquestes diligències". Ara, la investigació s'haurà de sotmetre a repartiment per poder determinar quin dels jutjats d'instrucció de Plaça de Castilla s'ocupa d'aquesta. L'autor de la denúncia és un advocat que ja ha presentat unes altres dues denúncies contra José Félix Tezanos, president del Centre d'Investigacions Sociològiques. Ambdues estan arxivades.

A tot això, l’executiva d’UPN ha proposat expulsar del partit els dos diputats que van trencar la disciplina de vot i van intentar que la reforma laboral no tirés endavant. Ells van argumentar que no han d’obeir sempre el que diu la seva formació, i que la seva feina com a diputats és exercir la llibertat de vot i defensar els drets dels ciutadans que representen.