Aquestes eleccions són diferents. Per primera vegada després de 14 anys, els socialistes presenten un candidat diferent. Àngel Ros, alcalde durant tot aquest temps, va renunciar com a batlle l'any passat i va agafar el relleu Fèlix Larrosa. Té al davant el repte de revalidar el triomf del PSC sabent que, amb un ple tan fragmentat, les majories queden lluny. Amb l'objectiu de fer el canvi a l'alcaldia, el persegueix el candidat de Junts per Catalunya Lleida, Toni Postius, amb tan sols dos regidors menys en les eleccions del 2015. Els segueixen Ángeles Ribes (Ciutadans), Miquel Pueyo (ERC), Rosa Peñafiel (Crida amb CUP), Xavi Palau (PP) i Sergi Talamonte (Comú de Lleida). Els coneixem en el Confidencial.

Habitatge

El Partit Popular i Ciutadans es desmarquen dels altres partits amb una denúncia ferma: combatre, a parer seu, la proliferació d'ocupacions il·legals d'habitatge. Però hi ha altres problemes: l'augment del preu de l'habitatge i un nou POUM (Pla d'Ordenació Urbanística Municipal) pendent de ser aprovat. En les darreres hores, el candidat de Junts per Catalunya Lleida, Toni Postius, ha declarat parar el POUM i proposar-ne un de nou que tingui un ampli consens.

Seguretat

La seguretat va lligada al civisme. Sense anar més lluny, els veïns dels Camps Elisis han denunciat en els darrers dies inseguretat i sexe a la via pública. La denúncia ja ha estat presentada a la Paeria. La Crida amb la CUP consideren que s'ha de recuperar l'agent de barri i el principal debat entre tots ells és incrementar les forces de seguretat o combatre les desigualtats per poder revertir la situació?

Atur

Més de 8.000 persones estan a l'atur a Lleida. Una xifra que ha experimentat un petit repunt respecte a l'any 2017, segons dades d'Idescat. Centrar-se amb els més joves, o els majors de 50 anys, ajudar l'emprenedoria o la indústria... Diferents opcions que presenten els set candidats a l'alcaldia de Lleida.

Mobilitat

Millorar els busos interurbans i sobretot la nocturnitat d'aquest. Com a transport públic, l'enfocament està amb l'autobús i el ferrocarril. Però la mobilitat sempre és complexa. El passat mes d'abril va entrar en vigor la regulació de patinets dins la ciutat de Lleida. La millora de les carreteres també és una reclamació històrica.

Les frases dels candidats

Fèlix Larrosa (PSC): "Hem de renovar la política d'habitatge dels anys 60"

Toni Postius (JxCat): "Les lleis estan per complir-se, no hi pot haver flexibilitat amb seguretat i civisme"

Ángeles Ribes (Cs): "Les màfies estan fent estralls amb l'habitatge"

Miquel Pueyo (ERC): "Tenim una empresa municipal d'urbanisme que arrossega un deute astronòmic"

Rosa Peñafiel (Crida-CUP): "Hem de revertir la taxa d'atur als col·lectius vulnerables com LGTBI"

Xavi Palau (PP): "Negaré qualsevol ajuda als qui vulnerin el dret a la propietat privada"

Sergi Talamonte (Comú): "No tenim Rodalies i una N-240 que és un autèntic cementiri"