El secretari general d'Unitat Aran, Paco Boya, ha anunciat avui que el seu partit sol·licitarà la convocatòria d'un ple extraordinari del Conselh Generau d'Aran per avaluar la situació després de conèixer el contingut de la llei de Transitorietat Jurídica, que segons el seu parer nega els drets als aranesos. Boya lamenta que en tot aquest procés no hagi existit cap contacte oficial amb el ple del Conselh per explicar els temps i la situació política i social d'Aran en el procés.

"Arribats a aquest punt, l'aparició de la Llei constata que els aranesos no podrien exercir el seu dret a decidir, ja que si s'atén al capítol 2 de la llei de desconnexió es fixa, únicament, en el poble de Catalunya el principi de sobirania", explica Boya. En aquest sentit, afegeix que "entenem que, llavors, es nega l'existència del poble aranès i la possibilitat que els aranesos tinguin la potestat d'elegir".

Aquest fet, segons aquest partit associat al PSC, "contradiu aquells que defensen un segon referèndum específic per a Aran que, òbviament, no podrà produir-se si atenem a aquesta definició de sobirania".

Finalment, Boya ha lamentat també que, tal com s'especifica en la nova Llei, la nova figura del Síndic Electoral d'Aran sigui elegida a proposta del Síndic d'Aran, trencant així la neutralitat i les garanties d'un model electoral "llargament discutit".