365 fanalets han simbolitzat tots els dies que fa que estan tancats Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

L'acte a Lledoners ha reivindicat la seva llibertat i la unitat dels partits per aconseguir la República.

Jaume Alonso-Cuevillas ha qualificat d'"injust i esperpèntic" el processament contra els Jordis, el Govern i la Mesa del Parlament. I s'ha conjurat davant de centenars de persones de cara el judici: "Encarem un judici que serà injust, però hi anem amb valentia perquè no hi anem a defensar-nos, hi anem a atacar". "Evidenciarem les greus carències democràtiques de l'estat espanyol", ha rubricat emplaçant el final del procés, "la batalla definitiva" a Europa.

Cuevillas ha tancat el seu parlament fent una crida a la unitat: "No mireu els partits. Mireu la gent. Unitat necessària".

cuevillas acte lledoners - efe

Foto: Efe

Jordi Pina, advocat de Jordi Sànchez, ha relatat, emocionat, com va ser el moment que els van notificar la presó provisional. Sànchez ho va veure al mòbil anunciat pel diari El Mundo, mentre a totes les portes de sortida de l'Audiència Nacional hi havia policies de paisà.

"No he donat ni una bona notícia", ha dit Pina. "Et crea una impotència... Em faria tanta il·lusió arribar a Lledoners i donar una notícia bona", ha lamentat l'advocat. "L'esperança és l'única cosa que perdo i em nego a creure que perdrem aquest judici".

"Tenim una oportunitat històrica d'ensenyar al món com n'és de fort el poble de Catalunya i com és la justícia espanyola", ha conclòs l'advocat.

Marina Roig, advocada de Cuixart, ha explicat la impotència davant l'ordre de presó: "Vam tenir la sensació que no aconseguiríem fer justícia. Hem canviat l'ànim. Ja no estem enfonsats, estem dempeus, lluitant i ho seguirem fent".

I ha acabat amb un missatge de Cuixart: "No hi ha presó per a tanta democràcia!".

Fanalets Lledoners Gemma Liñan

Crits d'unitat al Govern

El Govern representat pels consellers Teresa Jordà i Damià Calvet ha encapçalat l'acte a la presó de Lledoners. L'han tancat amb parlaments, primer Calvet, demanant la República per fer un país millor, tot i els crits que li han reivindicat "unitat".

El que ha fet que Teresa Jordà arrenqués amb força el seu discurs: "Ho farem junts, hòstia, clar que sí".

Calvet ha reivindicat una república "democràtica, socialment cohesionada i econòmicament sostenible". Jordà ha tingut un record pel que representa el 20-S i per l'1-O: "Han empresonat tot un poble que només exigia votar".

"Avui diem, que sí, que continuem estant aquí, que ho farem junts, que som el braç alçat de la paraula, que som el crit que canviarà el rumb d'aquesta història".

Jordà i Calvet a Lledoners - G.L.

L'alcalde de Sant Joan de Vilatorrada ha obert l'acte destacant la militància "pacifista" dels Jordis: "Els Jordis i la resta són aquí pels seus pensaments i idees. Han perdut un any de la seva vida, d'expressar llibertats i pensaments i de lluitar pel país".

Des de les 18 hores que a l'esplanada de darrere la presó de Lledoners han anat arribant centenars de persones per clamar "llibertat presos polítics" en l'acte simultani que s'ha fet amb el de Barcelona per reivindicar la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

Ni la pluja ha fet enrere el públic, que ha entretingut l'espera cantant consignes i acompanyant els Músics per la Llibertat que han interpretat El cant dels ocells i l'Estaca.

El "per més que feu, no passareu", ha obert l'acte més institucional amb els consellers i els advocats.