El president Carles Puigdemont i els quatre consellers a Brussel·les podrien quedar inhabilitats per a càrrecs públics a finals de març, abans fins i tot que hi hagi judici. Així ho avança El País, en base a fonts jurídiques properes al Tribunal Suprem. És un supòsit contemplat per la Llei d’Enjudiciament Criminal, que permet adoptar la mesura per aquells que ocupen càrrecs públics i sempre i quan s’hagi dictat una interlocutòria de processament, l’investigat es trobi en presó provisional (o hi hagi una ordre de presó) i incorri en els delictes de terrorisme, banda criminal o rebel·lió.

Segons les mateixes fonts, també podrien ser inhabilitats el vicepresident Oriol Junqueras i el diputat electe de JuntsxCat i expresident de l’ANC Jordi Sànchez. Tots dos es troben empresonats, a Estremera i Soto del Real, respectivament. Si la situació política no s’estabilitza i desaparegui el “risc” de reiteració delictiva, no és previsible que surti de presó cap dels presos. 

Les fonts del Tribunal Suprem asseguren que és “previsible” que el març tots ells siguin processats per malversació, sedició i rebel·lió. Si no s’hagués desbloquejat la investidura, els consellers en aquesta situació no podrien aspirar a la investidura ni ser candidats en unes eventuals noves eleccions.

Excepció legal

Gràcies al delicte de rebel·lió, l’article 384 bis de la Llei d’Enjudiciament Criminal permet que siguin inhabilitats. No cal esperar al judici ni que la sentència -que s’espera per finals d’aquest any- sigui ferma.

Després d’aquesta hipotètica inhabilitació, Puigdemont podria recórrer a la secció del Tribunal Suprem que resol els recursos contra les decisions del jutge Pablo Llarena. En aquest moment, la causa de Llarena té 28 investigats. Els que no estiguessin a la presó ni tinguessin una ordre de detenció sí que podrien mantenir els càrrecs fins que hi hagi sentència ferma.

Segons El País, amb la interlocutòria de processament ferma, on constin fonamentats els delictes que se’ls atribueix, el Suprem té intenció de reactivar la ordre europea de detenció i entrega a Espanya contra Puigdemont i els quatre consellers a qualsevol país.