Queden pocs dies perquè el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena acordi processar per rebel·lió els membres del Govern de Carles Puigdemont, els Jordis, l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i la secretària general d'ERC, Marta Rovira, perquè els considera el "nucli dur" del procés, segons publica La Razón.

Llarena obrirà la causa a finals de març o principis d'abril perquè espera un informe de la Guàrdia Civil sobre els diners públics que s'hauria gastat el Govern per organitzar el referèndum; llavors haurà d'esperar que la Sala d'Apel·lacions del Suprem el confirmi perquè comenci a comptar el temps per començar el judici.

El magistrat del Suprem vol fer seure al banc dels acusats 18 persones, com els quatre presos polítics, Puigdemont, els consellers a l'exili i, també, Santi Vila.

Inhabilitació 'ipso facto'

Ara bé. La investigació a l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel; a la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal; a l'expresidenta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) Neus Lloveras i als exmembres de la Mesa del Parlament, ho deixaria per a una segona fase. Mentrestant, l'expresident Artur Mas quedaria impune per falta d'indicis contra ell.

Tots els processats que estiguin empresonats quedarien suspesos immediatament i, per tant, abans que comenci el judici ja no podran ocupar cap càrrec públic. Mentrestant, si finalment són condemnats per rebel·lió, podrien arribar a complir fins a 30 anys de presó, tot i que la llei estableix que, perquè sigui així, s'han d'haver "esgrimit les armes".

Encara no se sap, però, com ho justificaria Llarena, perquè segons el Codi Penal es pot acusar per aquest delicte aquells que "s'alcin violentament i públicament" per, entre altres motius, "declarar la independència d'una part del territori nacional".