El jutge encarregat de portar la instrucció de la causa judicial contra el procés independentista, Pablo Llarena, ha evitat pronunciar-se sobre si és possible resoldre el conflicte català al marge de la justícia. La qüestió ha sorgit arran de la pregunta d'un assistent a una conferència que ha impartit el magistrat del Tribunal Suprem aquest dilluns a la Universitat de Burgos (UBU).

Llarena ha excusat respondre: "Els jutges hem de ser molt prudents davant de preguntes com aquestes, i jo especialment". El jutge del TS ha afegit que la seva opinió respecte d'aquesta qüestió "resta en l'àmbit dels amics". "Es quedarà amb la decepció", ha dit a l'autor de la pregunta.

En la conferència, Llarena ha explicat el funcionament del Tribunal Europeu de Drets Humans, del qual ha dit que pot donar ordres però en un marc de control o diplomàtic. La conferència, sota el nom de La força vinculant de les sentències del Tribunal Europeu de Drets Humans, està emmarcada en els actes commemoratius del 40è aniversari de la Constitució espanyola.