L'instructor de la causa del Procés, Pablo Llarena, ha rebut un premi en plena tempesta per la llei d'amnistia, sobre la qual no ha dubtat a posicionar-se, tot i que de forma vetllada. Sense mencionar directament la llei d'amnistia, Llarena ha sostingut: "Una democràcia no pot assumir que els seus membres no siguin iguals davant de la llei". Així ha estat el seu discurs després de rebre el premi Balança d'Or, concedit per l'Il·lustre Col·legi de Procuradors de Madrid (ICPM) "per la seva extraordinària contribució al món de la justícia i l'estat de dret". 

El jutge ha defensat que "de la mateixa manera que una societat democràtica no pot assumir que els seus membres no siguin iguals davant la llei, el sistema de Justícia penal no pot assumir que un ciutadà perdi la seva llibertat en supòsits en què altres no van merèixer sanció pel mateix comportament". Llarena ha apuntat que des del seu punt de vista, "quan es desactiva l'aplicació de la llei per a alguns" i s'imposa presó per als altres ciutadans que realitzen les mateixes conductes "la societat queda presentada en el dubte i el privilegi". 

A més, també ha exposat la seva concepció del que ha de ser l'actuació judicial, la qual considera que no s'ha de desviar gens de la llei, "ja que altrament la llei es converteix en una partitura amb acords variables i només condueix a respostes diferents i discriminatòries". Tot aquest discurs pontificador sobre l'amnistia ha tingut lloc sense que el jutge Llarena arribés a mencionar-la directament. 

Qüestionant l'encaix de la llei d'amnistia 

Aquesta és la segona ocasió que Llarena al·ludeix en públic a la llei d'amnistia. El primer cop es va ser el passat setembre en una conferència a la facultat de Dret de Burgos. El mes de setembre, la possibilitat que la llei d'amnistia s'acabés materialitzant encara era llunyà i Llarena va mantenir certa distància i va afirmar: "Falten molts matisos que encara no estan sobre la taula". Tanmateix, va afegir: "Si concloem que no hi cap (a la Constitució), llavors el debat s'acaba".

Tot i això, va remarcar que, davant de la falta de detalls, no podia posicionar-se. Això sí, va aprofitar l'ocasió per carregar contra Carles Puigdemont, de qui va assegurar que per ara "només sabem que hi ha un senyor" que ha determinat que hi ha "indicis racionals de criminalitat" i que, per això, reclama l'amnistia. Així, va reiterar que Puigdemont insistia en l'amnistia per conveniència i menyspreava que el president a l'exili sostingués que no havia comès cap delicte. 

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!