El jutge Pablo Llarena, instructor de la causa del procés al Tribunal Suprem, ha parlat sobre la llei d'amnistia que proposa Carles Puigdemont per investir Pedro Sánchez i ha obert la porta a debatre si aquesta té cabuda o no dins la Constitució. Així ho ha afirmat en una conferència a la Facultat de Dret a Burgos, on el magistrat, lluny descartar l'amnistia, ha matisat que el primer debat que s'ha de tenir és analitzar "si l'ordenament constitucional permet o no" impulsar aquesta llei, segons informa l'agència Efe.

Llarena ha assegurat que encara és massa aviat per pronunciar-se sobre aquesta llei perquè "falten molts matisos que encara no estan a sobre de la taula". "Si concloem que no hi cap, llavors el debat s'acaba", ha puntualitzat. Per contra, Llarena ha plantejat que en cas que l'amnistia pugui ser constitucional, "llavors cal mirar si la possible llei és legítima o si es justifica", és a dir, "si escau". En aquesta línia, el jutge del Tribunal Suprem ha subratllat que per determinar això és necessari conèixer l'exposició de motius, les raons que l'argumenten i si aquestes respecten les exigències constitucionals. "Si hi ha una finalitat constitucionalment legítima que justifica que es desactivin principis constitucionals fonamentals", ha explicat, posant d'exemple la divisió de poders o la igualtat. Davant la falta de detalls, Llarena ha defensat que, ara mateix, "no pot haver-hi un pronunciament".

Pablo Llarena ha aprofitat l'ocasió per carregar contra Puigdemont, assegurant que per ara "només sabem que hi ha un senyor" que ha determinat que hi ha "indicis racionals de criminalitat" i que, per això, reclama l'amnistia. Així, ha reiterat que el president a l'exili "insisteix" que ha actuat sota la legalitat, mentre que el procediment judicial no ho considera així.  A banda, el magistrat de la causa del procés ha recordat que Puigdemont també està acusat d'un delicte de malversació "que no s'ha derogat", i es "vana que té dret a fer-ho" quan parla de l'autodeterminació, ha assegurat.

L'amnistia, una condició per negociar

L'amnistia és una de les condicions que Carles Puigdemont va fixar com a punt de partida per negociar la investidura de Pedro Sánchez. "L'1-O no va ser un delicte, com tampoc la declaració d'independència, ni les protestes massives contra la repressió i la sentència del Suprem", va assenyalar el president en la seva conferència a Brussel·les. Amb aquesta afirmació, va defensar una llei d’amnistia que es remunti a abans de la consulta del 9-N.