Fonts judicials i de l'entorn del jutge Pablo Llarena, instructor de la causa de l'1-O, han assegurat aquest dilluns a la Cadena SER que el magistrat del suprem no compareixerà davant la justícia belga per la demanda civil interposada pel president Carles Puigdemont i els consellers a l'exili per no ser imparcial. A la demanada, el Govern a l'exili demana que se'l condemni, de forma simbòlica, per danys morals. 

Per tant, serà el bufet d'advocats que contractarà el govern espanyol qui assisteixi a la vista del pròxim 4 de setembre en lloc de Llarena. Aquest bufet serà el mateix que defensi "la integritat jurisdiccional espanyola" en la demanda presentada per Puigdemont, Meritxell Serret, Antoni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig.

En el document, el Govern a l'exili acusa l'estat espanyol de cometre "vulneracions sistemàtiques dels drets fonamentals" i es posa en dubte la imparcialitat de Llarena.

A diferència d'una acció penal, en una demanda civil la compareixença davant del tribunal és una càrrega processal i no un deure jurídic. Les mateixes fonts afegeixen que el processament pot continuar amb el demandat en rebel·lia, i en aquest cas caldria que la part demandant demostrés que les seves acusacions són certes.