El Consell per la República ha sigut un dels elements de discòrdia entre Junts i ERC que han conduït als dos debats d'investidura fallits de Pere Aragonès; i el cantautor Lluís Llach ha tornat a sortir en la defensa d'aquest òrgan per intentar que l'independentisme arribi a un acord de Govern.

"Bastants dels seus membres, diria que majoritaris, no sentim ni acceptem el Consell per la República com a un apèndix de Junts per Catalunya. Ni de ningú", ha defensat Llach en una piulada aquest dimarts, després d'un segon discurs d'Aragonès molt més centrat a seduir Junts.

TUIT Llach Consell per la República

Lluís Llach. / Twitter

La defensa de Llach del Consell per la República

Llach, que és membre del Consell per la República, ja va sortir la setmana passada en defensa d'aquest òrgan després que ERC posés una nova proposta sobre la taula on tots els actors independentistes principals —republicans, JxCat, CUP, ANC i Òmnium— se sentin còmodes.

gemma geis, pere aragonès, roger torrent debate investidura aragonès ACN

El Consell per la República ha sigut un dels elements de discòrdia entre Junts i ERC que han conduït als dos debats d'investidura fallits de Pere Aragonès. / ACN

I precisament ahir dilluns el Consell va fer públic un document en què reivindica el seu objectiu de fer possible la república catalana i proposa obrir de manera immediata converses entre els partits i les entitats independentistes al màxim nivell per reformular el seu funcionament.  El Consell adverteix que des dels seus orígens té l'objectiu de formar "part de la solució, mai una part del problema" i la seva existència no només no ha de ser un obstacle sinó que "hauria de facilitar el consens estratègic".

El paper del Consell per la República en la negociació de Junts i ERC

En la mateixa línia, el candidat republicà no ha evitat en el seu segon discurs d'aquest dimarts esplaiar-se en el Consell per la República i el paper dels polítics a l'exili. Un enfocament força diferent del del primer discurs, i que ha agradat molt més a Junts tot i que des del partit del president Carles Puigdemont han volgut assenyalar que encara hi ha punts que obstaculitzen l'acord.

Durant el discurs, Aragonès també ha remarcat que vol un Govern "sense substitucions ni tuteles", que el seu lideratge al capdavant de la Generalitat és "insubstituïble i indelegable".  

Amb el capítol sobre el Consell per la República en vies de ser resolt i convertir-se en un òrgan amb més espai per tots els partits independentistes, queda per veure com evolucionen les negociacions entre Junts i ERC per arribar a un acord abans dels dos mesos que s'han obert avui.

 

Imatge principal: El cantautor Lluís Llach en una conferència. / Arxiu ACN