L'assemblea municipal de Lisboa (Portugal) ha aprovat una moció condemnant la repressió de les autoritats espanyoles a Catalunya i demanant la llibertat dels presos polítics. 

També proposa una solució política per resoldre el conflicte, amb "respecte a la voluntat dels pobles". I a més es mostra partidari de l'anul·lació de les condemnes de l'1-O.

La iniciativa, impulsada pel PCP, ha resultat aprovada amb el suport del Bloc d'Esquerra i el Partit Socialista.

Segons el text, la sentència de l'1-O i les dures condemnes formen part d'un "recurs a la coerció, la repressió i la judicialització de la complexa qüestió nacional a Espanya" i "no només no contribueix a trobar una solució política, sinó que tendeix a exacerbar el problema".

Adverteix també que "l'explotació dels sentiments nacionals [espanyols], l'escalada de fets consumats, i l'absència de solució política no poden ser utilitzats per eludir les responsabilitats de tots els que han promogut una política amb greus conseqüències socials -a Espanya o a Catalunya- i per promoure valors reaccionaris i sectors feixistes franquistes, que han oprimit els pobles d'Espanya durant dècades".

L'Ajuntament de Lisboa ha enviat la moció al Govern, el govern espanyol, l'Ajuntament de Barcelona i el ministeri d'Afers Exteriors de Portugal.

No obstant això, l'ajuntament de Lisboa ha aclarit que la decisió de l'assemblea no obliga el govern municipal, el qual "no ha pres ni ha aprovat cap deliebració amb aquest contingut". "La posició de l'Ajuntament de Lisboa és inequívoca al respecte: el respecte total a la sobirania de l'estat espanyol, la seva constitució, les seves lleis i el funcionament de les seves institucions", afirmen en un comunicat.

Més de 200 personalitats de Portugal ja van demanar a l'octubre, "l'amnistia immediata" per als líders independentistes empresonats. En un article al diari portuguès Público, polítics, catedràtics, periodistes i juristes, entre d'altres, demanaven "l'aixecament de totes les acusacions contra ciutadans" per l'1-O i instaven el govern espanyol i el Govern a "trobar una solució política" a la qüestió catalana.