Yolanda Díaz i Irene Montero. Són els dos noms que aquests darrers dies venen al cap quan es parla de Podemos i Sumar. Les complexes negociacions que el partit de Yolanda Díaz ha tingut amb les inacabables formacions de l’esquerra de tot l’estat espanyol han provocat, però, que a Catalunya hagi aparegut un nom que generi la seva pròpia polèmica: el de Lilith Verstrynge. Podemos ha imposat a Sumar que, en el seu pacte amb els comuns, reservés el lloc número quatre a la seva secretària d’organització.

Qui és, doncs, aquesta jove política coneguda a Madrid però pràcticament gens a Catalunya? Verstrynge és un d’aquests casos en què una persona nascuda i criada en una família de casa bona acaba militant a un partit com Podemos. La secretària d’organització dels morats no s’ha criat a Vallecas o en un barri obrer que acostuma a traslladar el seu suport al partit cofundat per Pablo Iglesias. Els seus orígens es troben al barri de Fuente del Berro, al districte benestant de Salamanca.

Si els sona la vinculació del seu cognom amb el de Podemos, és perquè és filla de Jorge Verstrynge, politòleg que ha format part del partit morat però que abans havia passat pel PSOE i que fins i tot havia estat secretari general d’Alianza Popular, substituint Manuel Fraga i fent de predecessor d’Alberto Ruiz-Gallardón en aquest càrrec. Abans de formar part de l’antiga marca del PP, va formar part de l’equip fundador de la conservadora Reforma Democràtica.

La Lilith no és l’única filla de Jorge Verstrynge. El politòleg té un fill de 21 anys amb una dona, i dos més amb una altra. Aquests dos germans no han seguit, en cap cas, passes similars a les de la secretària d’organització de Podemos. Un és un financer que té de parella algú que es dedica al mateix sector; i l’altre germà ha treballat pel banc suís Mirabaud i actualment dirigeix un banc a Luxemburg.

Brussel·les, Madrid, Barcelona

El nom de Lilith Verstrynge s’ha fet popular a Catalunya des que Podemos l’ha encolomat als comuns a les seves llistes de Barcelona. A Madrid és una personalitat de l’esquerra espanyola més coneguda, però la seva carrera es remunta al Parlament Europeu. Va començar a treballar-hi l’any 2016, com a assessora dels morats a Brussel·les. Va ocupar el mateix càrrec posteriorment a l’Assemblea de Madrid. Actualment, a banda de treballar pel partit, és també la secretària d’Estat per a l’Agenda 2030, un Ministeri capitanejat per la secretària general de Podemos, Ione Belarra.

Uns estudis de classe alta

La part referent als estudis del currículum de Lilith Verstrynge és realment admirable. Va fer el batxillerat al Liceu Francès de Madrid, i posteriorment va instal·lar-se a París per estudiar Història a la Universitat Denis Diderot. Més tard va estudiar Estudis Europeus i Relacions Internacionals a la prestigiosa Sorbona de la capital francesa. A banda de parlar castellà, anglès, francès, alemany, portuguès i àrab, ha estudiat també un màster en Ciències Internacionals i Ciències Polítiques a la Universitat Ludwig-Maximilian de Munic.