El líder del PSOE andalús, Juan Espadas, ha discrepat de la pressió liderada pel president espanyol, Pedro Sánchez, per tal que se signi la petició d'indult de José Antonio Griñán, i ha anunciat que no ho farà, segons informa El Español. "Em dec al codi ètic del partit", ha argumentat Espadas, al·ludint al fet que prohibeix als càrrecs polítics del PSOE defensar indults en casos de corrupció. 

Si el president espanyol, impulsa l'indult de l'expresident andalús, que està pendent d'entrar a presó, vulnerarà el codi ètic del PSOE, segons el redactat. "Els càrrecs públics del PSOE es comprometen a no proposar ni donar suport a l'indult de càrrecs públics condemnats per delictes lligats a corrupció, violència de gènere, delictes d'assetjament o discriminació, contra la llibertat i indemnitat sexuals, tortures o contra la integritat moral, així com la comissió de fets constitutius de delictes greus", s'assenyala a l'article 8.1 del codi ètic del partit que està en vigor des del 2014. Griñán, que havia estat ministre de Sanitat i de Treball als anys noranta i que va arribar a ser president del PSOE i de la Junta d'Andalusia, ha estat condemnat per fets comesos quan era conseller d'Economia de la Junta, entre els anys 2004 i 2009.

Qui ja ha vulnerat el codi ètic ha estat l'expresidenta de la Junta d'Andalusia i actual senadora, Susana Díaz, que ha subscrit la petició d'indult per al dirigent socialista andalús. En ser senadora, ostenta càrrec públic.

Griñán està condemnat a 6 anys de presó i 15 d'inhabilitació pel cas del frau dels ERO i pròximament haurà d'entrar a presó. El frau dels ERO va ser el cas de corrupció institucionalitzada més gran que ha tingut mai Espanya, arrelat en un sistema clientelar de govern. La família de Griñán està impulsant una petició d'indult, que el president espanyol, Pedro Sánchez, pensa aprovar, i per això està recollint suports. També han donat suport a l'indult a Griñán, Felipe González, Alfonso Guerra i José Luis Rodríguez Zapatero, però en aquest cas no són càrrecs electes.

La intenció dels socialistes d'indultar Griñán per tal que no entri a la presó està provocant polèmica fins i tot al govern espanyol, perquè Unidas Podemos ho veu amb recel. La mesura, si es pren al setembre, coincideix a més amb un moment en què el govern de Pedro Sánchez està molt qüestionat, com mostren pràcticament totes les enquestes, en ple ascens del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, com a possible relleu de Sánchez a la Moncloa.

A la fotografia principal, Pedro Sánchez i Juan Espadas / Foto: Europa Press