La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría ha garantit que el Govern espanyol serà "molt vigilant" davant de "totes i cada una" de les actuacions de la Generalitat i el Parlament català i no en deixarà passar "ni una" que sigui il·legal, i per això investiga si la conselleria d'Exteriors s'ajusta a la llei.

Fonts del Govern central han explicat que esperen que es publiquin les competències concretes de cada conselleria per veure si la d'Exteriors, que dirigeix Raül Romeva, s'adapta al que estableix la legislació respecte a les competències de les comunitats autònomes.

En roda de premsa després de la reunió del Consell de Ministres, Sáenz de Santamaría ha dit que el Govern també ha demanat un informe de l'Advocacia de l'Estat sobre la fórmula utilitzada pel nou president català, Carles Puigdemont, a la seva presa de possessió. Tot això, s'analitza tenint en compte la doctrina del Tribunal Constitucional (TC) del 1992.

Soraya ha aprofitat per recordar que hi ha una declaració d'independència del Parlament que ha estat declarada nul·la pel TC i de què es va informar personalment a diversos responsables polítics.

Un greu error

La vicepresidenta ha titllat avui de "greu error" i "pas molt preocupant" la cessió de senadors socialistes "als independentistes" d'ERC i DiL i ha assegurat que el líder socialista, Pedro Sánchez, ha de donar explicacions als ciutadans.

"Per nosaltres i m'imagino que per molts militants i votants del PSOE és bastant incomprensible", ha dit, abans d'afegir que el PSOE ha pres aquesta decisió mentre "és sobre la taula el desafiament secessionista".