Aquest dilluns la política espanyola s'ha despertat amb el whatsapp, revelat per El País, de Pablo Casado a Pedro Sánchez. El cap de l'oposició transmetia al president espanyol que l'acord per renovar els òrgans constitucionals estava pràcticament tancat. Setmanes després, però, continua la manca d'entesa entre el PSOE i el PP. Davant d'aquest fet, el president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, ha reclamat als partits que procedeixin a la seva renovació "sense dilacions". Fa dos anys que té el seu mandat caducat, com també quatre jutges del TC, el Defensor del Poble o la direcció de RTVE. Ha tingut lloc durant l'acte d'obertura de l'any judicial, però no s'hi ha parlat ni de la fuga de l'emèrit ni de la inhabilitació del president Quim Torra.

Lesmes ha intervingut durant l'acte, pronunciant un discurs que ha desitjat que sigui "l'últim" del seu mandat. En el parlament, el president del Tribunal Suprem i del CGPJ ha recordat que "l'any passat, ja vençut el mandat de l'actual Consell General del Poder Judicial i per tant en pròrroga de les meves funcions, vaig pronunciar per segona vegada unes paraules de comiat que no vaig imaginar que hauria de reproduir de nou aquest any".

Davant d'això, Carlos Lesmes ha lamentat que "la renovació de la institució continua sense produir-se malgrat que l'hem reclamat insistentment". El màxim representant de la magistratura espanyola ha avisat que "aquest retard suposa una seriosa anomalia". I ha fet un reclam reiterat: "És la mateixa Constitució la que fixa en cinc anys la durada del mandat de cada Consell, per això em veig en l'obligació d'exhortar novament els poders públics concernits a renovar la institució sense més dilacions".

"Convé recordar que l'òrgan de govern dels jutges té assignades unes funcions rellevants que són permanents i d'obligat compliment, de manera que han de seguir desenvolupant-se amb normalitat", ha insistit Carlos Lesmes.

Malgrat la filtració del whatsapp de Casado a Sánchez, les negociacions continuen bloquejades. En una entrevista a TVE, el president espanyol ha denunciat que l'acord estava segellat "al 99%", però que durant el mes d'agost el PP el va aturar. Des de Génova mantenen que, per acordar res amb La Moncloa, abans ha de desaparèixer Pablo Iglesias de l'equació del govern.

El Rei amb el pare fugit

Unes desenes de persones s'han acostat aquest migdia davant del Tribunal Suprem per llançar visques al Rei des de la distància. Felip VI, com marca el protocol, era l'encarregat de presidir l'acte d'obertura de l'any judicial, malgrat que no hi ha pronunciat cap discurs. Són els fiscals del mateix Tribunal Suprem els qui mantenen una investigació oberta per delimitar les activitats il·lícites del seu pare, Joan Carles I, i si es veuen o no protegides per la immunitat quan era cap d'estat. El rei emèrit no es trobava avui al Suprem, sinó a milers de quilòmetres de distància, als Emirats Àrabs Units, on ha fugit.