L'expresident del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i magistrat de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, ha acceptat apartar-se de la deliberació sobre els recursos que es van presentar contra la decisió del govern espanyol de concedir els indults a nou dels condemnats per la causa de l'1-O, a petició de la defensa dels encausats d'ERC. Aquesta havia demanat a principis de desembre a la sala contenciosa administrativa que apartés Lesmes de la revisió dels indults per "falta d'imparcialitat i per intervenir interès directe" en la causa. L'expresident del CGPJ formava part de la secció del contenciós administratiu del Suprem encarregada de resoldre els recursos contra els indults als dirigents independentistes empresonats per l'1-O, i que van ser presentats per PP, Cs i Vox, entre d'altres.

"Lesmes està contaminat"

Les fonts consultades asseguren que el magistrat ha acceptat la recusació que es va presentar en contra seu i que no participarà en cap de les deliberacions sobre les impugnacions presentades contra la mesura de gràcia concedida per l'Executiu espanyol. La defensa va al·legar que hi ha "molts arguments per defensar" que Lesmes "està contaminat" i que no hauria de resoldre el recurs sobre els indults a Junqueras, l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, l'exconseller Raül Romeva i l'exconsellera Dolors Bassa. En un comunicat, els advocats van incidir que Lesmes havia afirmat el 2021, durant el Fòrum de Justícia del Col·legi d'Advocats de Madrid, que els indults eren "difícils d'acceptar" i que, en l'obertura de l'any judicial 2022- 2023, va criticar la desjudicialització de la política.

"Havia participat en l'objecte del recurs"

Els advocats van assegurar que les declaracions de Lesmes suposaven un pronunciament clar en contra dels indults, en la línia dels arguments de les entitats que els van recórrer, i per això considera que la imparcialitat del magistrat queda "irremeiablement" compromesa". Els lletrats també van aportar un informe desfavorable als indults del TS enviat al Ministeri de Justícia i tramitat per Lesmes en qualitat de president del tribunal. Al seu entendre, això "demostra" que l'ara magistrat del Contenciós havia "participat directament de l'objecte del recurs en exercici d'un càrrec públic, cosa que també és causa de recusació".

A més dels polítics d'ERC, el recurs contra els indults també afecta els polítics de Junts Jordi Turull, Jordi Sánchez, Josep Rull, Quim Forn, així com l'expresident d'Òmnium Jordi Cuixart.