Junts per Catalunya (JxCat) ha enumerat aquest migdia les condicions que imposa al socialista Pedro Sánchez per considerar que la moció de censura que defensarà al Congrés és alguna cosa més que un simple canvi de president del "club el 155". La diputada Gemma Geis ha exigit, entre d'altres qüestions, que acabin els insults al president Quim Torra i que es reconegui els resultats del 21-D i l'existència de presos polítics.

Els diputats del grup de Carles Puigdemont no han amagat en cap moment el seu escepticisme davant la moció contra Mariano Rajoy i l'efecte que podria tenir aquest relleu per a la situació política catalana. A més, Geis ha recordat que JxCat no té representació al Congrés. Això no obstant, dins del grup de JxCat hi ha el PDeCAT que sí que compta amb diputats a les Corts.

En aquest context, Geis ha assenyalat durant una roda de premsa al faristol del Parlament, que per tenir en compte la moció de Sánchez contra Rajoy, JxCat considera que s'haurien de donar determinades circumstàncies: "Primer, que el Partit Socialista ha de deixar d'insultar Torra i deixar de dir-li supremacista; reconèixer l'existència de presos polítics; reconèixer el mandat del 21 de desembre, que el president Puigdemont té la majoria parlamentària per ser president; i quart, deixar de fer propostes que superen per la dreta el PP, amb la petició d'incorporació del delicte de rebel·lió al codi penal".

A parer de JxCat, si es donessin aquestes circumstàncies, el seu grup podria veure la moció "com una oportunitat", tot i l'escepticisme amb què afronten el debat.

"La corrupció és indesitjable, però no podem oblidar tot el que hem viscut. La moció l'esperàvem el 2 d'octubre, després que l'1-O veiéssim gent indefensa apallissada i agredida als col·legis electorals", ha retret.