És inconstitucional la mobilització de Policia i Guàrdia Civil ordenada per la Fiscalia General de l'Estat i acatada per part del Ministeri de l'Interior a Catalunya? Aquesta és la notícia que el diputat del PNB, Mikel Legarda, ha fet saltar durant la sessió de control al Congrés dels Diputats d'aquest dimecres, enmig de l'estupefacció dels partits independentistes. Legarda, jurista expert dels serveis jurídics del Parlament basc, ha denunciat que l'Estat s'estaria emparant en una llei que va deixar de tenir efectes en l'Estatut del 2006, de manera que seria "il·legal i inconstitucional".

Legarda ha recordat que la mesura s'havia emparat sota els articles 38 i 42 de la Llei de Forces i Cossos de Seguretat, on s'establia que Guàrdia Civil i Policia podien intervenir de forma directa fora de les seves competències a Catalunya i que així era com el ministeri havia passat a dirigir els Mossos d'Esquadra. "Però vostès, de manera directa o indirecta a través de la Fiscalia infringeixen el que diu aquesta llei en la seva Disposició Segona, que estableix que aquests articles eren aplicables a Catalunya a l'Estatut del 79, no al de 2006. L'article 164 vigent a l'actual Estatut de Catalunya no habilita l'aplicació d'aquests dos articles. Per tant, no es pot apel·lar a ells per a escomeses d'ordre públic", ha enunciat el jurista. 

El diputat ha aprofundit en la seva tesi aportant l'evidència que el Partit Popular sabia que "s'eliminaven" aquestes atribucions. "Precisament, per això va esmenar el projecte de reforma de l'Estatut, però les seves esmenes no van ser acceptades", ha recordat. Inclús, Legarda ha dit que l'executiu central no va poder presentar llavors un recurs d'inconstitucionalitat davant del Tribunal Constitucional, a causa del precedent a Euskadi, on no van ser mai d'aplicació l'article 38 i 42. "Fan trampa legal i constitucional i també ho fa la Fiscalia al seu dictat. Al Govern [espanyol] això li és igual perquè el TC mai suspèn les seves accions, o les seves sentències triguen anys a veure la llum.

La resposta del ministre no ha gaudit de la mateixa profunditat jurídica. Ha reiterat que la mobilització d'unitats policials té com a objectiu donar suport als Mossos en el manteniment de l'ordre públic, en compliment d'una ordre de la Fiscalia, de manera que "no és una mesura d'excepció". "Lamento discrepar i em sento orgullós d'això, però li dic que no és inconstitucional", ha afirmat Zoido després de deixar clar que la seva presència a Catalunya "es mantindrà mentre sigui necessari per garantir que es compleix la llei, es respecten els drets i es garanteixen les llibertats", ha reblat.