"Hi ha molts enganys i també hi ha explotació això és una realitat, Catalunya no pot ser enganyada o robada, per tant, hem de trobar la manera justa per a tothom i no només per a alguns", així ho ha afirmat Lech Wałęsa, expresident de Polònia i Premi Nobel de la Pau. En una entrevista al programa Preguntes Freqüents de TV3, l'expresident polonès ha parlat de diferents qüestions entre elles la situació política de Catalunya en els darrers anys. Fa un temps, Welch ja va proposar a Espanya que concedís la independència a Catalunya perquè d'aquesta manera s'adonaria que voldria tornar a Espanya, segueix mantenint aquesta opinió i ha manifestat que "no hi ha cap altra solució, si el país vol ser lliure, endavant, però hi haurà d'entendre que s'aïllarà i no podrà entrar a Espanya quan vulgui o ho necessiti". El missatge és "si vols quedar-te al teu niu, queda't", a més, ha afegit que "la independència seria una reducció de l'estructura" i es manifesta a favor d'expandir les estructures perquè anem camí a la globalització amb l'objectiu de compartir igualtat de drets i justícia. Tanmateix, també ha alertat que hi ha molts enganys i explotació. "Catalunya no pot ser enganyada o robada, per tant, hem de trobar la manera justa per a tothom i no només per a alguns".

Estructures polítiques més grans

Welch ha indicat que el que s'ha de fer en la nova era és construir unes estructures polítiques més grans, on els polítics s'haurien de reunir i fer una llista de temes que ells mateixos no poden resoldre i decidir els temes que s'haurien de decidir a escala de continent i les que s'haurien de resoldre a escala global. La solució que proposa és que una vegada s'hagin establert aquests temes, la següent qüestió a resoldre hauria de ser la resolució dels temes i de quina manera es poden assegurar que no comporti conseqüències negatives. L'expresident ha afegit que "hem d'equilibrar els nivells de desenvolupament i així ens estalviarem problemes". 

Discurs populista

En ser preguntat per al triomf actual del discurs populista creu que s'ha d'entendre el temps en el qual estem vivim i plantejar-nos quins han de ser els fonaments d'aquesta nova era. Welch ha destacat que quan ens plantegem un problema com aquest surten dues propostes diferents, per una banda, la meitat del món vol construir sobre la base de les llibertats, del lliure mercat i de la llei. I per altra, la segona meitat respon que no és una bona idea. Davant d'aquesta situació es planteja que el sistema econòmic que funcionarà en aquesta nova era "segurament no serà el comunisme, perquè va fallar, però tampoc un capitalisme com el que tenim actualment, del capitalisme l'hem de deixar només el lliure mercat i la resta organitzar-la d'altra manera". Welch, ha plantejat un tercer problema que és com la demagògia, el populisme i l'engany de la política triomfa en l'actualitat, però que ens trobem al final d'aquesta era. "Fins ara els populistes i els demagogs lideren aquestes respostes i és bo perquè ens obliguen a discutir i prendre bones decisions" A més ha afegit que "la gent està cansada i ja no li interessa la política i demana solucions ràpides i simples. Els populistes seguiran guanyant durant un temps, però després ja no perquè no hi haurà prou recursos per fer tot el que han promès". 

Sortida de Polònia de la UE 

Pel que fa a la qüestió de la ruptura entre Polònia i la UE, Welch creu no s'hauria de sortir de la Unió sinó donar-li més força i reformar-la. "El problema d'Europa és la falta de líders" Ha afegit que acabar amb el comunisme era el rol de Polònia, però s'hauria de fer una construcció per fer una Europa nova, però que Polònia sola no és capaç de fer tot això. Ha destacat que aquest hauria de ser el rol d'Alemanya, al costat d'Espanya i d'Itàlia. "Tots tres podrien començar a reformar la Unió Europea". L'expresident polonès proposa tres alternatives: reformar les estructures de la Unió i "si això no funciona Alemanya, Espanya i Itàlia haurien de deixar a Hongria i Polònia destrueixin la Unió i després construir una de nova". Finalment, ha afegit que Polònia no corre risc d'acabar sota la influència de Rússia perquè la gran majoria dels polonesos està a favor de romandre a la Unió. 

 

Foto principal: Lech Wałęsa durant l'entrevista a preguntes freqüents / @FAQSTV3 VIA Twitter