El diari francès Le Figaro ha advertit que la constitució del Parlament català fixada pel 17 de gener pel president espanyol, Mariano Rajoy, "corre el risc de ser agitada". El rotatiu resumeix que hi ha 8 diputats electes a l'exili o presos que no és segur que hi puguin assistir, i que existeixen diferents estratègies a seguir davant el fet que el sobiranisme guanyador podria quedar en minoria. Considera que hores d'ara "l'impàs polític és total".

Le Figaró recorda que Cs va quedar primer a les eleccions, però no té la possibilitat de formar govern per falta d'aliats. I recorda que encara que aconseguís el consens dels unionistes i els comuns no tindria majoria. "No obstant això, el president Mariano Rajoy ha declarat que només està disposat a parlar amb Arrimadas", afegeix amb un punt d'ironia.

El diari apunta que la inflexibilitat dels jutges espanyols ha complicat el possible retorn del president en funcions, Carles Puigdemont, després del manteniment de la presó que han dictat per al vicepresident en funcions, Oriol Junqueras. La solució encara no es coneix. "Alguns parlen d'un boicot de la sessió parlamentària. Altres opinen que els diputats a l'exili o a la presó podrien participar per videoconferència. Però per a això caldrà canviar el reglament del Parlament. L'entorn de Carles Puigdemont estudia la possibilitat d'una investidura a distància. A menys que un nou escrutini autonòmic posés a tothom d'acord", conclou.