Tot i l'acord entre el Govern i el PSC pels pressupostos, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha deixat clar aquest dissabte que es tracta d'un pacte "puntual" amb els socialistes i ha rebutjat la creació d'un tripartit a Catalunya. "Havíem de tirar endavant els pressupostos perquè, si no, perdíem més de 1.500 milions d'euros, i crec que tothom és conscient que no ens ho podem permetre en un moment complicat com aquest", ha explicat en una entrevista feta pel diari Regió 7. La consellera ha assegurat que aprovar els comptes ha estat un gest de "responsabilitat" que d'altres grups parlamentaris no han volgut assumir, cosa que "passarà factura a qui no hagi estat capaç de tenir aquesta altura de mires".

En canvi, ha defensat que l'acord amb el PSC no pesarà a ERC a les eleccions municipals perquè s'ha "arribat a un nivell de maduresa de país en què la ciutadania entén els moments polítics i aquest requeria aprovar uns pressupostos". Per a Vilagrà, la negociació pels comptes era un moment que "requeria posar per davant el país als partits".

Desacord entre PSC i ERC sobre la independència

Durant l'entrevista, la titular de Presidència ha assenyalat diferències amb el PSC pel que fa al model de país: "És evident que respecte de l’autodeterminació no ens posarem d’acord amb el PSC de cap manera, malgrat que potser fa uns anys ho defensaven encara que fos tímidament". És per això que ha rebutjat la creació d'un tripartit i ha defensat que només hi ha hagut "un acord puntual pels pressupostos perquè era important que fos així". "Havíem de ser responsables", ha afegit. 

Vilagrà, sobre la relació amb Junts

Pel que fa a la relació entre ERC i Junts, Vilagrà ha afirmat que "és reconduïble si hi ha voluntat" perquè hi ha coses que estan "perfectament d'acord", com que tots dos partits posen l'autodeterminació "al centre de la política". Tot i això, ha apuntat que hi ha algunes discrepàncies amb la formació presidida per Laura Borràs i Jordi Turull i ha reconegut que continuen "parlant". 

La consellera de Presidència també s'ha referit al possible retorn del president a l'exili, Carles Puigdemont, i ha sostingut que els republicans "no posem per davant el partit, posem per davant el país, les persones, per tant, el que volem és que torni amb llibertat". "Nosaltres respectem absolutament la línia de defensa del president Puigdemont. I el que desitgem és que pugui tornar amb llibertat i amb plena capacitat", ha afegit. 

La negociació de la B-40, clau

En l'entrevista a Regió 7, Laura Vilagrà ha subratllat que un dels factors essencials per desbloquejar la negociació amb el PSC va ser la B-40. "En els altres temes havíem arribat a acords", ha detallat. "Nosaltres teníem sobre la taula temes extrapressupostaris i fins que no vàrem tenir tancats els números, no vàrem obrir aquests altres elements", ha afirmat en referència als macroprojectes com el Hard Rock o l'ampliació del Prat que exigien els socialistes. En aquesta línia, ha assegurat que el pacte assolit és "equilibrat", encara que ha reconegut que van haver "d'assumir una contradicció" amb el Quart Cinturó. "El nostre model de mobilitat era un altre, més sostenible, centrat en el tren orbital, en aprofitar les infraestructures ja actuals", ha explicat.