Laura García-Lorca, neboda del poeta, ha presentat la seva dimissió com a membre del Patronat del poeta granadí. L'entitat depèn de la Diputació de Granada i s'havia nomenat Antonio Membrilla, portaveu del PP a l'Ajuntament d'Armilla, per dirigir-la. Tanmateix, després de diverses protestes i la dimissió de Laura García-Lorca, el popular ha anunciat que renuncia al càrrec, segons informa Europa Press. A través de les xarxes socials, Membrilla va titllar la memòria històrica de "ximpleria" fa anys.

"Com a membre del Patronat Federico García Lorca de la Diputació de Granada, havent llegit les declaracions del nou director difoses a la premsa, em considero obligada a presentar la meva dimissió", diu el text dirigit al president de la Diputació, Francisco Rodríguez, segons recull EFE. 

García-Lorca ha comunicat la seva dimissió després que la Diputació de Granada triés com a nou director del Patronat lorquià Antonio Membrilla, llicenciat en Filologia Hispànica per la Universitat de Granada i portaveu del PP a l'Ajuntament d'Armilla. El Butlletí Oficial de la Província (BOP) va publicar divendres passat el seu nomenament al capdavant del Patronat, com a responsable del Museu Casa Natal de Lorca i el Centre d'Estudis Lorquians. Aquest dimarts havia de prendre posició del càrrec, tanmateix, la pressió en contra l'ha dut a rebutjar el nomenament. 

Qüestionament del nomenament de Membrilla 

Abans de la dimissió de García-Lorca, altres entitats ja havien qüestionat la identitat d'aquest nomenament. Associacions memorialistes com Veritat, Justícia i Reparació, el sindicat CGT i el PSOE, que han acusat Membrilla de burlar-se de la memòria històrica per diverses publicacions del 2020 ja eliminades del seu perfil a la xarxa social X.

Membrilla ha publicat en aquesta mateixa xarxa social tres missatges en què, "davant l'enrenou" d'un tuit antic, tracta d'explicar les seves antigues paraules. El popular sosté que només va comentar i va citar un tuit per criticar que es doni visibilitat a les víctimes d'un sol front i ha aclarit que en cap moment critica la Llei de Memòria Històrica, i després va demanar disculpes per si algú s'ha vist ofès o ha malinterpretat els missatges.

Protestes pel nomenament

Les crítiques de les entitats mencionades no s'han quedat només en publicacions a les xarxes socials. La designació de Membrilla ha estat l'objecte d'una convocatoria per protestar al Centre d'Estudis Lorquians de Fuente Vaqueros el pròxim dimecres. Els organitzadors han iniciat una recollida de firmes contra el nomenament de Membrilla a través de la plataforma Change.org que en uns dies ha superat les 2.000 firmes. Els promotors mantenen que el nomenament de Membrilla "respon únicament a criteris polítics i perjudica la imatge del nostre poeta més universal".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!