La presidenta de Junts per Catalunya, Laura Borràs, ha declarat en una atenció als mitjans abans de l'inici de la manifestació unitària contra la cimera hispanofrancesa que aquesta concentració és una "resposta" a la "provocació" del govern espanyol, que busca "vendre" al món "que el procés s'ha acabat". "Aquest dijous demostrem que el procés només s'acabarà quan Catalunya sigui un estat independent, quan a Barcelona s'hi celebri una cimera entre el president de la Generalitat i un cap d'estat d'un país estranger", ha afirmat la presidenta suspesa del Parlament.

🔴 Manifestació del 19 de gener a Barcelona, DIRECTE | Protesta contra la cimera hispanofrancesa

En aquest sentit, la dirigent de Junts ha indicat que "davant la provocació, mobilització i unitat" que, a parer seu, són els "dos principals actius de l'independentisme". Precisament, Laura Borràs ha celebrat que aquesta manifestació sigui "unitària" i reuneixi "el conjunt d'entitats i partits independentistes". "Encara que sigui reactiva, és molt important aquesta unitat", ha assenyalat. La presidenta juntaire ha subratllat que "no ens rendim, ni girem full, ni capitulem", hem de seguir "explicant el que passa" perquè "la repressió segueix". "Perseverem en el camí de la mobilització, de l'1 d'octubre, de la independència", ha precisat. Borràs ha defensat que "no volem humiliació ni desjudicialització, nosaltres treballem per la independència", ha reivindicat.

"Qui canvia d'opinió, l'haurà d'explicar"

Respecte a la presència d'Aragonès a la cimera i la d'ERC a la mobilització, Laura Borràs ha declarat que "qui decideix ser a processó i repicant haurà d'explicar la decisió" i que "qui canvia d'opinió, l'haurà d'explicar", però que, en tot cas, és "positiu" que hi participi tot l'independentisme a la mobilització. La presidenta de Junts per Catalunya ha volgut recordar que "la repressió continua" quan es veu que "l'advocacia de l'Estat se suma a la Fiscalia i els jutges els avancen per la dreta". "Seguim perseverant, el procés no s'ha acabat", ha reblat.

La manifestació unitària de l'independentisme ha començat a les 9 del matí, amb milers de manifestants dirigint-se des de plaça Espanya fins a la Font Màgica de Montjuïc. Ràpidament, l'espai de la font s'ha omplert i l'avinguda Maria Cristina ha estat tallada pel gran volum de concentrats que s'han sumat a la protesta contra la cimera hispanofrancesa. Les entitats que han organitzat la convocatòria sentenciaven en un comunicat la necessitat d'aquesta acció mobilitzadora davant la voluntat del "govern espanyol de venir a certificar la fi del procés". "És una provocació, una fantasia i una falsedat, tenint en compte que no s'ha donat cap solució política al conflicte, que encara hi ha representants del moviment a l'exili, i que hi ha 500 persones pendents de judici per causes relacionades amb el referèndum de l'1 d'octubre i la posterior repressió de l'Estat, que ha afectat més de 4.000 persones", destacaven.