El politòleg espanyol Fernando Vallespín ha defensat en un article d'opinió al setmanari Die Zeit, que Espanya és una plena democràcia, i ha criticat que a Alemanya sovint es pensa al contrari.

Vallespín s'ha queixat del to que està agafant en mitjans de comunicació i entre intel·lectuals alemanys la persecució judicial contra el president Carles Puigdemont i els consellers catalans, i el suport majoritari que està rebent. "Molts articles de la premsa alemanya sobre la detenció de Puigdemont sembla que creuen que, en l'afer del moviment independentista català, un Estat antidemocràtic (Espanya) imposa el seu poder a un poble que lluita sol i amb valentia per la seva llibertat", es queixa.

El politòleg defensa en sentit oposat que Espanya és una democràcia, i cita per això enquestes publicades per Freedom House i The Economist. També afirma que Catalunya té un dels nivells més alts d'autogovern d'Europa, discurs habitualment utilitzat pel govern espanyol. "Catalunya ja té més drets d'autogovern que gairebé cal altra regió d'Europa, ningú pot afirmar que una part del país i de la seva cultura està sent agredida per l'Estat central espanyol", afirma.

Vallespín considera "surrealista" el que va succeir amb el referèndum, i que els policies enviats a Catalunya haguessin de dormir en vaixells al port i en hotels de la costa perquè no podien usar les casernes. I afirma que a les eleccions catalanes del 20-D, convocades pel govern espanyol, "els separatistes van aconseguir una curta majoria parlamentària, en part degut a algunes característiques especials de la llei electoral", seguint el discurs de Cs.