El president de l'Aragó, Javier Lambán, ha assegurat que veu "condemnats al fracàs" uns Jocs Olímpics d'hivern sorgits d'una candidatura "que opti exclusivament per Catalunya" i no tingui en compte "la importància real que ha de tenir l'Aragó com a comunitat i pel pes de la qualitat de les seves estacions". Segons Lambán, "la pilota està al teulat del Comitè Olímpic Espanyol (COE)", ja que "ha de decidir si opta per uns Jocs que representin a Espanya i que, per tant, es produeixin en termes d'igualtat entre l'Aragó i Catalunya o bé opta per uns Jocs que siguin pràcticament els Jocs de Catalunya". El govern aragonès presentarà dijous a tot estirar al COE la seva proposta d'acord tècnic amb un repartiment "més equilibrat" de les proves entre ambdós territoris.

Lambán ha dit aquest dilluns que no ha mantingut converses els darrers dies ni amb representants del COE ni amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en relació amb la candidatura dels Jocs Olímpics d'hivern per al 2030, però sí amb membres del govern espanyol i del PSOE. "No pretenc des de l'Aragó platejar cap mena de problema ni de trencament al govern d'Espanya, però com a president del govern aragonès si defensaré sense cap mena de vacil·lació l'interès de l'Aragó per sobre de qualsevol altra consideració, sigui del COE, del govern d'Espanya o de qualsevol altra instància", ha assenyalat.

Tot i això, el president de l'Aragó ha dit que va mantenir converses amb el COE la setmana passada i la següent trobada serà per portar-los en mà –dijous a tot tardar- la proposta d'acord tècnic per a la candidatura que defensarà uns "Jocs equilibrats, en què Catalunya i l'Aragó estiguin en plena igualtat". En relació amb la proposta aragonesa, ha defensat que "ha de ser una candidatura en què la qualitat de les modalitats d'esquí de muntanya sigui equiparable i, sobretot, que prevegi proves en les tres valls del Pirineu" aragonès (Benasc i Tena i vall de l'Aragó). "És el punt de partida absolutament irrenunciable", ha remarcat el president del govern aragonès.

Lambán ha remarcat que el COE "va dir que si no hi havia acord, no hi hauria candidatura" i que "s'havia de produir una candidatura en igualtat de condicions i amb un repartiment equilibrat de les proves", aspectes que considera no s'han donat. Per tant, considera que aquest organisme, "té ara la pilota a la seva teulada". A la vegada, ha dit que des de la part aragonesa van mantenir la discreció que se'ls havia demanat en relació amb les converses que s'estaven duent a terme. Un cop l'Aragó presenti la seva proposta per a l'acord tècnic de la candidatura, Lambán ha advocat per "reprendre una relació de negociació que porti a acordar una candidatura guanyadora". "Quan el COE dona per acabades les converses en l'àmbit tècnic, intervé l'àmbit polític, que és el decisiu i en el qual estem", ha afirmat Lambán.

Votar pels Jocs

Dues consultes diferents, amb dues preguntes diferents el mateix dia: 24 de juliol. El Govern ja ha decidit com serà la consulta per la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern i aquest matí el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha signat el decret d'impuls de la convocatòria. Segons han explicat les conselleres Laura Vilagrà i Victòria Alsina, finalment han decidit una fórmula perquè més enllà de l'Alt Pirineu i l'Aran, també puguin votar els tres territoris indirectament afectats, el Ripollès, Solsonès i Berguedà, tot i que amb dues consultes diferenciades, com va avançar ElNacional.cat divendres. La primera consulta, centrada en l'Alt Pirineu i l'Aran, portarà la següent pregunta: "El Govern de la Generalitat ha de presentar una candidatura de Jocs Olímpics i Paralímpics de 2030?", les respostes possibles seran "sí s'ha de presentar", o "no s'ha de presentar" inclòs el verb, per no donar lloc a possibles confusions. Amb encara dades no definitives, el Govern estima que en aquesta vegueria hi haurà unes 121 meses i estaran cridades a votar unes 55.0000 persones. La segona consulta, que se celebrarà el mateix dia, serà pels altres tres territoris. Així doncs des del Ripollès, Solsonès i Berguedà, on està previst que votin unes 63.000 persones en unes 137 meses, hauran de respondre la següent pregunta: "La seva comarca s'ha d'involucrar en el projecte de Jocs Olímpics i Paralímpics de 2030?", de nou la resposta serà sí o no s'ha d'involucrar, verb inclòs.