L'Advocacia de l'Estat estudiarà la fórmula utilitzada pel nou president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en la seva presa de possessió, per si el fet de no haver acatat la Constitució fos mereixedor d'alguna acció per part dels serveis jurídics. Des de la Generalitat, però, s'assegura que la fórmula ha estat molt estudiada pels serveis jurídics i avalada amb l'oportuna jurisprudència.

Fonts de l'Executiu espanyol han indicat a Efe que l'Advocacia començarà demà a estudiar les paraules de Puigdemont, que ha promès avui el càrrec amb "fidelitat a la voluntat del poble de Catalunya representada pel Parlament", però ha obviat la Constitució i el Rei, tal com hi havia costum de fer fins ara.

Els serveis jurídics de l'Estat analitzaran ara la legislació i la jurisprudència existent per determinar si haver ignorat la promesa o jurament d'acatar la Constitució mereix algun retret jurídic.

Advertència de Catalá

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha advertit abans de la celebració d'aquest acte que Puigdemont "en cap cas" podria introduir en les seves paraules elements que desvirtuïn el jurament de compliment de les seves obligacions i de la Constitució.

Catalá ha recordat que les fórmules utilitzades al llarg dels anys han estat molt variades, i el Tribunal Constitucional i la Junta Electoral Central s'han pronunciat sobre els elements que es poden introduir en aquest acte.

Ara correspon a l'Advocacia de l'Estat analitzar si la fórmula utilitzada és respectuosa amb la Constitució o si genera algun tipus d'infracció.

(FOTO: El ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá / EFE)