La recusació presentada aquest dimecres per la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, contra els dotze membres del TC per "falta d'imparcialitat" no paralitzarà l'acció d'aquest òrgan si es rebutja de ple, és a dir, si el mateix òrgan de garanties no admet la seva tramitació.

Així ho han assenyalat fonts jurídiques consultades per Europa Press que han destacat el caràcter inèdit de la petició de Forcadell, qui en el seu escrit no demana que els magistrats s'apartin per la seva falta de parcialitat en cap causa concreta, sinó que sol·licita expressament que no puguin adoptar les mesures previstes en article 92.4 de la llei orgànica del TC, que va ser reformat el 2015 per dotar aquest òrgan d'instruments per poder fer complir les seves resolucions.

Entre aquests instruments es troba la possibilitat del TC d'imposar multes per desobeir les seves sentències, deduir testimoni a la Fiscalia respecte de les persones que incompleixin les seves resolucions perquè s'estudiï si han comès delicte o, fins i tot, suspendre cautelarment en les seves funcions als responsables de l'esmentat incompliment.

En el seu escrit, de 25 pàgines, i que Forcadell presenta "en la seva condició d'autoritat, com a presidenta del Parlament de Catalunya i diputada en representació de la coalició electoral Junts pel Sí", la mandatària considera que els membres del TC no poden entrar a aplicar aquestes mesurades d'execució de les seves sentències en haver-se convertit en "una extensió més de Govern de l'Estat" respecte dels diferents recursos que s'han anat presentant contra iniciatives d'aquesta cambra relacionades amb el procés independentista.

El recurs de Forcadell

Amb el seu recurs, Forcadell "pretén paralitzar qualsevol procediment d'excepció que pogués plantejar-se el TC cap al Parlament o les funcions de la presidenta" mitjançant la presentació pel Govern d'incidents d'execució de la sentència que el desembre de 2015 va anul·lar la resolució sobiranista i va prohibir qualsevol actuació dirigida a fer realitat els seus objectius.

Per a això, demana al Tribunal que una vegada sigui admesa la recusació "o entretant es decideix sobre la seva admissió" acordi deixar en suspens les esmentades prohibicions. L'escrit podria ser contestat aquest mateix dimecres, ja que el TC es troba reunit en Ple des de les 10.00 hores.