Una part dels membres de JxCat, entre els quals figura el nucli més proper al president de la Generalitat, Quim Torra, impulsen un moviment que reclama, entre altres punts, revertir els acords amb els partits del 155 posteriors a les eleccions municipals i que no es garanteixi la investidura de Pedro Sánchez en un escenari de repressió i negació de l'autodeterminació. En un escrit, aquests diputats asseguren que detecten en l'independentisme una situació de manca d'unitat, partidisme i pèrdua de confiança de la gent que cal revertir.

Entre els impulsors del moviment hi ha Laura Borràs, Josep Costa, Francesc Dalmases, Aurora Madaula i Jaume Alonso Cuevillas. Torra es manté en "plena sintonia" amb les propostes que defensen, segons fonts del seu entorn. En termes generals la proposta, que ha avançat TV3, insta a mantenir l'esperit original de JxCat, oferir un relat convincent de la unitat de l'independentisme i millorar els mecanismes de presa de decisions.

La veu dels presos

La proposta d'aquest sector de JxCat sobre el no a la investidura de Sánchez entraria en contradicció amb la petició que a finals de juny van fer Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, tots tres diputats al Congrés suspesos, que van demanar a través d'una carta a la direcció l'abstenció a la investidura, per no bloquejar la governabilitat. Amb tot, fons de JxCat asseguren que el posicionament dels presos també s'ha matisat en aquestes setmanes i que condicionen el seu posicionament a l'evolució de les negociacions. La condició imprescindible per fer possible una abstenció seria, segons aquestes fonts, el suport de Podemos a la investidura.

Des del PDeCAT, també l'expresident del partit Artur Mas ha apostat públicament per una abstenció que faciliti la investidura, mentre que les joventuts de la formació, la JNC, van aprovar aquest cap de setmana una moció en què advertien que l'abstenció no es pot fer a qualsevol preu. El que ni l'un ni els altres no es plantegen és revertir els acords a què s'ha arribat després de les municipals.

Qui sí ha posat condicions -i molt concretes- ha estat Quim Torra que a través d'un article que ha publicat aquest dimecres a La Vanguardia ha advertit Pedro Sánchez que si no hi ha referèndum no facilitaran la investidura.

El debat d'investidura començarà dilluns al migdia i la votació es farà dimarts. La previsió és que a finals d'aquesta setmana hi hagi una nova reunió a Lledoners amb els presos per acabar de fixar el posicionament. De moment, la pressió en contra de la investidura augmenta.

Millorar JxCat

El text de l'escrit que han fet públic el grup de diputats propers a Torra és el següent:

"Preocupats per la deriva del conjunt de l’independentisme d’ençà de la frustrada investidura del president Puigdemont el 30 de gener de 2018 (manca d’unitat, partidisme més que visió de país, pèrdua de confiança de la gent...), un grup d’integrants de l’espai Junts per Catalunya impulsem un moviment obert a tothom que senti d’aquest espai per impulsar la represa de polítiques i accions que ens tornin a encaminar a la realització del projecte polític de l'1 d’Octubre i que permetin recuperar la confiança de l’independentisme en les formacions polítiques que els representem en totes les institucions.

Per això ens proposem:

Fomentar i mantenir l’esperit original de Junts per Catalunya de transversalitat i discurs nou que ens va donar 34 diputats el 21-D perquè va connectar amb l’anhel de gairebé un milió de votants.

Oferir un relat convincent per recuperar la unitat de l’independentisme, amb objectius concrets, com ara començar per la reversió dels acords municipals i supramunicipals amb els partits del 155 i garantir que no es facilitarà la investidura ni es donarà suport a cap govern espanyol en un escenari de repressió i de negació del dret d’autodeterminació.

Millorar els mecanismes de presa de decisions dins de Junts per Catalunya, incrementant la transparència i el retiment de comptes."