Un president. Un vicepresident del conjunt del Govern, molt potent, amb la coordinació de tota l’àrea econòmica. I dos consellers amb competències de coordinació de diferents departaments. Aquesta seria, segons fonts de la negociació, la base de la proposta que Artur Mas ha fet arribar a la CUP per pactar la investidura i l'estabilitat parlamentària, segons ha pogut saber El Nacional.

L’Estatut d'Autonomia del 2006 i la llei del Govern vigent només preveuen l’existència d’un vicepresident o vicepresidenta, a més del president de la Generalitat. I això és precisament el que contempla la proposta, que, com ha explicat Mas a l'hemicicle, no obligaria a fer canvis legislatius.

Oriol Junqueras

La vicepresidència de tot el govern, responsabilitat que des del primer moment s’ha apuntat que ocuparia el líder d'ERC, Oriol Junqueras, tindria entre les seves funcions presidir el Consell Tècnic –una peça clau del Govern, per on passen tots i cadascun dels projectes de l’Executiu. Encapçalaria així mateix la conselleria d’Economia i presidiria l’àrea delegada d’Economia i Ocupació que coordinaria les conselleries d’Economia, Empresa i Coneixement, Afers Socials i Ocupació, Territori i Agricultura. En total, cinc conselleries.

Neus Munté i Artur Mas en una reunió del Consell Executiu / EFE

Neus Munté

La segona pota del nou Executiu seria una conselleria de Presidència i la portaveu del Govern, que assumiria Neus Munté, actual vicepresidenta en funcions (CDC). Presidiria l’àrea delegada d’Estat del Benestar per coordinar, a més de Presidència, les conselleries de Salut, Ensenyament i Cultura. Total: quatre conselleries.

Raül Romeva en el Parlament / SERGI ALCÁZAR

Raül Romeva

I la tercera àrea de la nova estructura governamental seria Afers Exteriors i Institucionals i Transparència. El braç del Govern que correspondria coordinar al número u per Barcelona de Junts pel Sí, l'antic eurodiputat d'ICV Raül Romeva. Coordinaria els departaments d’Afers Exteriors i Institucional, Interior, Justícia i Governació. Quatre departaments més.

En total 13 conselleries. “Tot coordinat pel president de la Generalitat, però amb funcions delegades”, ha explicat Mas davant dels diputats.