La ministra de Justícia en funcions, Dolores Delgado, va agrair aquest dilluns a Santiago que el poble xilè acollís els espanyols que van lluitar contra el feixisme al terme de la Guerra Civil.

Durant una jornada d'actes oficials a la capital xilena, la titular de la cartera judicial va posar a tota hora l'èmfasi en la "segona oportunitat" que el país austral va lliurar als espanyols als que "el feixisme va voler condemnar l'oblit i l'exili".

"És temps de reconèixer la generositat d'un poble com el xilè", va agregar Delgado durant el seu últim acte a la cèntrica Estació Mapocho, on va descobrir una placa commemorativa en homenatge al 80 aniversari del desembarcament del Winnipeg, un vaixell noliejat pel poeta Pablo Neruda des de França amb 2.200 exiliats espanyols a bord.

Una estació a on va arribar el tren procedent de Valparaíso amb la major part d'aquests espanyols del Winnipeg, que van escollir la capital de Xile per continuar les seves vides.

Placa commemorativa

"Hem descobert una placa commemorativa on es recorda la dignitat dels exiliats republicans espanyols que van lluitar contra el feixisme i que van trobar aquí la seva nova pàtria", va dir Delgado al terme d'aquest homenatge.

La ministra va puntualitzar que els xilens van acollir amb "afecte i amor" als espanyols en una multitudinària rebuda: "És aquí on troben una nova pàtria i això s'ho van fer sentir els xilens que eren en aquesta estació".

Delgado, que aquest dimarts va a la ciutat costanera de Valparaíso per celebrar el desembarcament del Winnipeg al port de la ciutat fa 80 anys, també va visitar aquest dilluns el Museu de la Memòria i els Drets Humans.

Víctimes de Pinochet

Allà, acompanyada d'un guia local, va recórrer els passadissos que homenatgen les víctimes de la dictadura d'Augusto Pinochet a Xile (1973-1990) i es va aturar a veure un vídeo amb imatges del bombardeig del Palau de la Moneda, seu de l'Executiu xilè, durant el cop d'Estat de l'11 de setembre de 1973.

Tanmateix, Delgado no va poder, com sí que ho va fer el president d'Espanya, Pedro Sánchez, prendre el seu temps per contemplar en un cubicle vidrat les fotografies de més d'un miler de detinguts desapareguts que pengen de la paret del museu.

Un tema, el dels drets humans, que va marcar la jornada de Delgado al país austral, ja que al matí va realitzar un acte de reconeixement els exiliats a la seu de Santiago del Congreso xilè, on es va retre homenatge a l'artista d'origen català Roser Bru, qui amb 16 anys es va embarcar amb la seva família en el Winnipeg.

Allà, la ministra va destacar el "deute històric" que Espanya té amb Xile al rebre "els lluitadors i les lluitadores per la democràcia, per la llibertat," que es van veure obligats a fugir d'Espanya".

"Amb actes com aquest volem reconèixer i homenatjar els protagonistes de l'exili republicà, recuperar la seva memòria i difondre les seves aportacions al progrés i desenvolupament perquè gràcies a aquests exiliats, podrem recuperar la nostra memòria democràtica", va afegir.

En el marc de la cerimònia, la ministra de Justícia el va lliurar a Tessa, una de les filles de Bru, la Medalla al Mèrit en les Belles Arts 2018, que va concedir el Govern d'Espanya el passat 28 de desembre.

A més dels homenatges, en la seva visita a la capital xilena també va ser rebuda pel ministre de Justícia i Drets Humans de Xile, Hernán Larraín, en un acte a porta tancada a la seu ministerial.