Ni cinc hores ha durat la petició de la família d'Oriol Junqueras perquè surti en llibertat a través d'un habeas corpus que han registrat aquest matí al jutjat de Manresa.

La jutgessa l'ha desestimat perquè no procedeix, perquè ja està jutjat i amb sentència. Denega la incoació del procediment d'habeas corpus a Junqueras, tal com sol·licitava la Fiscalia, en entendre que no ha estat víctima d'una detenció il·legal i que el seu empresonament obeeix a una sentència del Tribunal Suprem.

L'ofensiva judicial impulsada a primera hora d'aquest divendres per la dona i el pare de Junqueras respon a la decisió d'ahir del Tribunal Suprem de mantenir a la presó el vicepresident de la Generalitat i denegar-li la immunitat, després de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que el va reconèixer com a eurodiputat.

 


L'habeas corpus és una figura jurídica que preveu que un detingut pugui comparèixer davant el jutge instructor perquè ordeni la seva posada en llibertat immediata en cas d'estimar que el seu arrest ha estat arbitrari. En el seu escrit, la jutgessa argumenta que en el cas de l'exvicepresident de la Generalitat "no concorren les condicions" establertes en la llei que regula l'habeas corpus, ja que Junqueras es troba a la presó en virtut de la sentència dictada pel Tribunal Suprem el passat 14 d'octubre, que el va condemnar a una pena privativa de llibertat.

A més, tampoc es compleix amb l'altre dels requisits, el qual considera que un detingut il·legal és aquella persona que ha estat detinguda per un període superior al fixat en la llei. Per això, el jutge conclou que la petició d'habeas corpus ha de ser inadmesa, de manera que tampoc procedeix acordar l'audiència amb Junqueras davant del tribunal, com sol·licitava la seva defensa.

Al marge de la llei que regula aquest procediment, el jutge s'empara també en la jurisprudència del Tribunal Constitucional sobre aquesta matèria, en la qual l'alt tribunal ja es va pronunciar sobre aquests dos requisits perquè una persona pugui apel·lar a aquesta figura. Així, la interlocutòria recorda que el Constitucional va deixar clar en una sentència que l'habeas corpus es pot aplicar quan la privació de llibertat no hagi estat acordada judicialment.