La Junta Electoral Central (JEC) sancionarà el president de la Generalitat, Quim Torra, pel missatge institucional de Sant Jordi. La JEC considera que el discurs de Torra vulnera la neutralitat política en període electoral, perquè "coincideix plenament" amb el d'algunes formacions que es presenten a les eleccions del pròxim diumenge. Concretament, l'òrgan que regula els períodes electorals ha acordat incoar un expedient sancionador al president per haver vulnerat l'article 50.2 de la llei electoral (LOREG).

Alhora, la JEC també requereix al president Torra que, a partir d'ara, s'abstingui de "realitzar accions similars que suposin un acte partidista" de la Generalitat. Ara bé, tot i l'expedient regulador, Torra tindrà dos mesos per interposar un recurs constenciós-administratiu davant la Sala Tercera del Tribunal Suprem.

L'anunci de la sanció de la Junta Electoral a Torra arriba després que Ciutadans anunciés que considerava que el discurs del president del Govern durant la diada de Sant Jordi era contrari a l'article 50 de la LOREG, que va ser parcialment acceptat. De la denúncia de Cs, la JEC ha estimat que Torra va usar expressions coincidents a les que han usat algunes formacions durant la campanya i assenyala que el "deure" de Torra és ser neutral políticament, ja que presideix una institució pública.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat